Hoe kan de Brainport-regio zich optimaal profileren?
Na in 2011/2012 uitgeroepen te zijn als ’s werelds slimste regio, moet de Brainport-regio nu zorgen voor meer eenheid wil het zijn rol als innovatieve kartrekker blijven waarmaken. Dat staat vermeld in het afgelopen week verschenen rapport ‘Krachtig bestuur in Brabant’. De gezamenlijke toekomstvisie is ambitieus: op technologisch, innovatief en creatief gebied wil Brainport wereldwijd tot de top-10 gaan behoren. Probleem is echter dat door de overdaad aan samenwerkingsverbanden en kennisinstituten een gebrek aan eenheid over de te volgen koers lijkt te ontstaan. Hoe kan Brainport als vooraanstaande kennisregio beter uit de verf komen?
“Het is nu de hoogste tijd dat we op weg gaan naar Brainport 2.0”, zegt Sjoerd Romme, hoogleraar Entrepreneurship and Innovation aan de faculteit Industrial Engineering & Innovation Sciences (IE&IS). “In de afgelopen tien jaar is de regio er tamelijk goed in geslaagd een gemeenschappelijke ambitie om te zetten in daden. Maar een nieuwe impuls is hard nodig. Andere regio’s, zowel nationaal als internationaal, zijn bezig aan een opmars. Brainport heeft nog steeds moeite zich goed te verkopen. Deze regio heeft last van een ‘nerd imago’, we hebben nog niet zo’n attractiefactor op jonge mensen als bijvoorbeeld Amsterdam. Bovendien bouw je de reputatie en ‘branding’ van een regio niet zozeer in jaren maar in eeuwen op. Regio’s met een krachtige reputatie zoals Amsterdam en Cambridge hebben daar eeuwen aan gewerkt, zoiets verander je niet in pakweg een decennium. Maar Eindhoven is op de goede weg, zeker internationaal gezien staat Brainport steeds beter op de kaart.”
“De grootste uitdaging ligt op het gebied van kennisinfrastructuur. Een groot gedeelte van deze infrastructuur is publiek gefinancierd, denk aan de TU/e en TNO, en staat onder druk. Qua bedrijfsleven is de kennisinfrastructuur van deze regio nog te afhankelijk van enkele grote bedrijven, waarvan het ook onzeker is of ze er over twintig jaar nog zijn. Kijk naar Philips die vooral investeert in productie- en onderzoeksfaciliteiten in Azië en elders in de wereld. We moeten dus inzetten op het ontwikkelen van alternatieven, minimaal twee nieuwe grote systeembedrijven met de bijbehorende toeleverancierketens. Verder is er een toenemend gebrek aan slagklacht wat betreft het lokale bestuur. Het recente adviesrapport ‘Krachtig bestuur in Brabant’ lost dit probleem maar in beperkte mate op, met een verdeling van de regio Zuid-Oost Brabant in drie ‘steden’. Ik vind een eventuele driedeling van de regio Zuid-Oost Brabant maar half werk. Er is op het punt van gemeentelijke dienstverlening en voorzieningen zo enorm veel te winnen via een samengaan van de Zuidoostelijke Brabantse gemeentes in één Groot-Eindhoven.”
“Anderzijds moet er tegelijkertijd gezorgd worden voor draagvlak en leefbaarheid op het niveau van de buurten, wijken en dorpen; de lokale democratie moet versterkt worden omdat er anders een te grote afstand ontstaat tussen gemeente en burger. Dat is momenteel de grote angst van de kleinere gemeentes: gaan de Eindhovense belangen dan niet domineren? Het moet duidelijk zijn dat de vuilnisophaal of het repareren van wegen in bijvoorbeeld Eersel niet ten koste gaat van een investering in een nieuwe Eindhovense campus. Met gekozen vertegenwoordigers en wijkkringen kun je het vacuüm tussen individuele burger en de gemeente opvullen. Er zijn verschillende oplossingen voor verdere democratisering van het lokale bestuur, en het experimenteren hiermee is volgens mij de sleutel tot Brainport 2.0. Dit betekent wel een ommezwaai voor de gemeentelijke organisaties. Het is nu aan hen om met de regio mee te gaan, en ook innovatief te worden.”
“Wanneer er dan ook nog een betere regie komt op het gebied van de diverse samenwerkingsverbanden -liefst door een gemeenschappelijk politiek orgaan- staat niets Brainport 2.0 meer in de weg. Er zijn tientallen lokale initiatieven op het gebied van open innovatie en samenwerking, dat hoort natuurlijk ook bij onze regio. Als lokale overheid moet je dergelijke initiatieven faciliteren, maar tegelijkertijd ook investeren in het uitdragen van een gezamenlijke ambitie. Ga veel in gesprek met burgers, dan gaan dingen vanzelf in de gewenste richting. Juist nu moeten we niet blijven stilzitten. Eindhoven is een prachtige regio om te studeren, werken en wonen, daar mogen we best eens wat trotser op zijn.”
Discussie