Oude W-hal maakt kans nieuw rijksmonument te worden
Een deel van MetaForum staat op de nominatie om rijksmonument te worden. Minister Jet Bussemaker van OCW vindt de delen die er nog staan van het gebouw dat voorheen de W-hal heette zo bijzonder dat ze behouden moeten blijven. Naast de W-hal gaat het nog om 88 andere gebouwen en plaatsen uit de periode 1959-1965, de tweede fase van de wederopbouwperiode. De definitieve lijst wordt in het najaar bekendgemaakt.
De W-hal, gebouwd in 1959 en ontworpen door architect Sam van Embden, staat op de nominatielijst vermeld als Hallencomplex Werktuigbouwkunde Technische Hogeschool. Het gebouw bevindt zich in goed gezelschap. In de lijst staan onder meer de stormvloedkering en de Zeelandbrug. In Eindhoven zijn verder het Evoluon en het Hoofdkantoor Philips genomineerd.
Bussemaker, die vandaag aan de TU/e is voor een werkbezoek, maakte de lijst vanochtend bekend in het Evoluon. Ze overhandigde de potentiële lijst van nieuwe rijksmonumenten voor advies aan de Raad van Cultuur.
De potentiële monumenten zijn voorbeelden van de veelzijdige geschiedenis, cultuur architectuur en kunst van vroeg-naoorlogs Nederland, zo laat het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in een persbericht weten. In 2007 zijn zo’n honderd rijksmonumenten aangewezen uit de eerste helft van de wederopbouwperiode, 1940-1958. Nu is het tweede deel ervan, 1959-1965, aan de beurt. Uit de 2,5 miljoen monumenten die in deze periode vallen, is deze nationale ‘topselectie’ gemaakt.
Ir. Veronique Marks, directeur Dienst Huisvesting, laat weten de verlening van monumentenstatus ‘als compliment’ te zien. Tot een paar jaar geleden was de TU/e totaal niet blij mee geweest met die status. Er speelde namelijk een flinke discussie. Het CvB wilde de W-hal slopen en de gemeente wilde het als gemeentelijk monument bestempelen. Uiteindelijk hebben de partijen afspraken gemaakt. Nu wordt eerst goed naar de cultuurhistorische waarde, landschap en architectuur gekeken voordat iets aan een gebouw mag worden aangepast. Marks: “Omdat de W-hal inmiddels is gerenoveerd, heeft het nu geen grote consequenties meer. Misschien dat we het over twintig jaar weer eens gaan verbouwen, maar voorlopig is daar geen sprake meer van.”
Eigenaren van gebouwen die zijn aangewezen als rijksmonument kunnen gebruik maken van subsidies, leningen tegen lage rente krijgen voor restauraties en fiscale aftrek voor onderhoudskosten. De gebouwen zijn wettelijk beschermd en dat betekent in de praktijk dat ze niet zomaar gesloopt of gerenoveerd mogen worden.
Discussie