- Onderzoek
- 28/03/2013
Omgevingsbewuste app geeft je bewegingsadvies
Yuzhong Lin ontwikkelde een app voor de mobiele telefoon die op basis van de locatie en levensstijl van de gebruiker gericht tips geeft om meer te bewegen. Proefpersonen gaven aan zich aanmerkelijk actiever te voelen. Op dinsdag 2 april verdedigt Lin aan de TU/e haar proefschrift over dit onderwerp.
Overgewicht en obesitas zijn op dit moment belangrijke gezondheidsproblemen. Wereldwijd kampen anderhalf miljard volwassenen met overgewicht, in Nederland is vier op de tien mensen te zwaar. Een manier om overgewicht te voorkomen is door regelmatig te bewegen. Alleen slagen veel mensen daar niet in, door bijvoorbeeld een gebrek aan tijd, energie of motivatie. Mensen zullen echter sneller geneigd zijn bewegingsadviezen op te volgen als ze op het juiste moment gegeven worden, zo blijkt uit onderzoek.
Lin demonstreert dat een app voor de mobiele telefoon hiertoe een geschikt middel is. Een door haar ontwikkelde app voor Android-toestellen – genaamd ‘Motivate’ – maakt gebruik van de locatie en agenda van de gebruiker om bewegingstips te geven die voor de gebruiker op dat moment uitkomen. Dit vergroot de kans dat de gebruiker ze daadwerkelijk opvolgt. De app houdt daarbij rekening met het weer, dus je wordt niet naar buiten gestuurd als het regent. Ook tipt de app culturele activiteiten als concerten of musea in de omgeving van Eindhoven om de gebruikers te stimuleren er op uit te gaan – en daarbij bijvoorbeeld de fiets te pakken.
De app geeft ongeveer drie tot vijf berichten per dag. Voorbeelden zijn ‘Stap een bushalte eerder uit en loop de rest naar huis’ of ‘Maak met je collega’s na de lunch buiten een wandeling’. Bij elke tip moet de gebruiker aangeven of hij deze gaat opvolgen en zo ja, wanneer. Later wordt gevraagd of de gebruiker het ook echt heeft gedaan. De meerderheid van de ruim veertig proefpersonen gaf na afloop van twee weken testen aan het gevoel te hebben actiever te zijn, meer groen te bezoeken en meer kennis te hebben van actief bewegen.
“Dit onderzoek toont aan dat deze technologie de potentie heeft om het gedrag van mensen te veranderen”, zegt begeleider prof.dr.ir. Bauke de Vries. “Er bestaan weliswaar al apps op de markt die helpen bij een gezonde levensstijl, maar dit is de eerste waarbij de gebruiker op tijd en locatie afgestemde tips krijgt. Meer onderzoek met een groter aantal proefpersonen is nodig om nauwkeurig vast te stellen hoeveel meer mensen gaan bewegen met deze app.”
Discussie