- Campus
- 14/03/2013
Inzameling PET-flessen gestart
Vijftien speciale afvalbakken zijn op de campus geplaatst waar medewerkers en studenten hun PET-flessen kwijt kunnen, zodat deze als aparte afvalstroom verwerkt kunnen worden. “We hopen zo’n 100.000 PET-flessen te gaan inzamelen,” vertelt Monique Kuyck, afdelingshoofd Services van Dienst Interne Zaken. De pilot wordt gehouden bij het Sportcentrum, Auditorium, Gemini en MetaForum en loopt voorlopig een half jaar.
Aanleiding voor het initiatief is de nota van het College van Bestuur over duurzaamheid. “Daarop hebben we gekeken wat we nog niet doen en wat we wel zouden willen doen. Dat was een betere verwerking van onze afvalstromen. We hebben eerst een aantal zakken restafval opengetrokken om te kijken wat er allemaal in zit, dus we hebben letterlijk met onze voeten in het afval gestaan,” vertelt Kuyck.
Eerst dachten Kuyck en Jeroen van der Vegt, teamleider Afvalbeheer bij DIZ, om een aparte afvalstroom van plastic bekertjes te maken. Dat viel tegen. Van der Vegt: “Die worden vaak als kleine prullenbak gebruikt. Er zit van alles in, niet alleen koffie, ook klokhuizen, servetten, enzovoort. Bovendien zijn er ook kartonnen bekertjes, die je vervolgens moet scheiden van de plastic bekertjes. Dat bleek dus niet rendabel.”
Wat wél opviel in alle afvalzakken: de enorme hoeveelheid PET-flesjes van alle watertjes, sport- en frisdranken. Niet alleen uit kantines en automaten op de TU/e, ook van thuis komen ze mee naar de TU/e. Dus is gekozen om PET-flessen te gaan recyclen. In aparte bins (kunststof tonnen) kunnen studenten en medewerkers hun PET-flessen kwijt. Daarna worden ze hergebruikt, zodat het milieu minder belast wordt. Bijkomend voordeel is dat de kosten voor de TU/e dalen, omdat er minder restafval overblijft waarvoor betaald moet worden. Afvalverwerkingsbedrijf Van Ganzewinkel haalt de zakken met de flessen gedurende de pilot gratis op.
Voor de pilot zijn vijftien bins beschikbaar:drie in Gemini, het Auditorium en het Studenten Sportcentrum en zes bij MetaForum. In deze eerste week is er geen sprake van een groot succes. De hoeveelheid PET-flessen is nog niet zo groot en te veel studenten en medewerkers zien de bins als een aanvullende vuilnisbak, zodat er behalve PET-flessen ook (lunch)afval in wordt gegooid. Binnenkort zullen meer communicatiemiddelen ingezet worden, om iedereen op de juiste bedoeling te wijzen.
Discussie