- Onderzoek
- 07/03/2013
Faculteit Bouwkunde hoopt op onderzoeksgroep Bauhütte
De faculteit Bouwkunde wil na de zomer een onderzoeksgroep oprichten onder de naam Bauhütte. Om zo verder te borduren op de kennis die is opgedaan tijdens het ontwerpen van het vernieuwde TU/e-terrein, ofwel Campus 2020. Hoogleraar en kartrekker Christian Rapp van Bouwkunde verwacht met toepassingsgericht onderzoek een gat in de bouwmarkt te vullen.
Een Bauhütte was in vroeger dagen de ‘bouwkeet’ die aan de voet van een kathedraal stond. De plek waar architecten hun plannen uittekenden. “Een continuerende factor tijdens de bouwperiode die soms eeuwen in beslag nam”, verduidelijkt Rapp. Eenzelfde continuïteit moet de onderzoeksgroep van Bouwkunde straks gaan bieden. In het verleden zijn er binnen de faculteit tal van kleinere onderzoeken geweest, maar een langdurige samenhang blijft vaak achterwege.
Het pas ook naadloos in de toekomststrategie van de faculteit die qua onderwijscijfers altijd goed scoort, maar op onderzoeksgebied binnen de TU/e tot de kleintjes behoort. Reden waarom tweede- en derdegeldstromen relatief bescheiden blijven. Bauhütte moet daar enigszins verandering in brengen.
Enkele externe onderzoekers en docenten die in deeltijd les geven aan de faculteit Bouwkunde, zullen een businessplan gaan opstellen voor de onderzoeksgroep. Voor de tijdelijke vervanging van hun onderwijstaken, doneert het College van Bestuur een startsubsidie van 55.000 euro, aldus dr. Paul Scholte. Volgens de directeur bedrijfsvoering moet uit het plan blijken hoeveel medewerkers er voor Bauhütte worden aangesteld. Vermoedelijk gaat het om vijf tot zeven onderzoekers die onder eindverantwoordelijkheid van Rapp komen te staan.
“Ik kijk met een knipoog naar de allerbeste studenten. Het zou mooi zijn om ze in het kader van academische vorming langer aan de TU/e te binden”, meent de hoogleraar. Rapp bezweert dat het initiatief geen oneerlijke concurrentie of zelfs broodroof betekent voor projectontwikkelaars of architectenbureaus. “We werken niet acquisitiegericht. Het is meer advieswerk in de voorfase. Er blijft behoefte aan onderzoek zonder dat je meteen vastzit aan een architectenbureau. De hele bouwmarkt is aan het veranderen en er bestaat geen expertise op het gebied dat wij willen betreden. Het gaat om een groot gat in de kennis, zeg maar tussen een promotieonderzoek van vijf jaar en een middagje workshop.”
Bij de ontwikkeling van het masterplan Campus 2020, in opdracht van de Dienst Huisvesting, is veel waardevolle kennis opgedaan. Volgens Rapp en Scholte is het goed om met die expertise over de grenzen van de eigen universiteit te gaan. Gedacht wordt aan onderzoekswerk voor onder meer overheid en woningcorporaties die willen inspelen op de continu schuivende woonbehoeftes in de samenleving.
Discussie