Bouwkunde komt met certificaat ‘Building Technology’

Het faculteitsbestuur van Bouwkunde wil een TU/e certificaat ‘Building Technology’ uitgeven voor de generatie studenten die na 1 januari 2014 starten. Leerstoelhouder van de op te heffen mastertrack, prof.dr.ir. Jos Lichtenberg, en studievereniging SUPport zijn niet onverdeeld positief.

De studiebelasting van het certificaatprogramma gaat minimaal 15 ECTS bedragen, en zal bestaan uit vakken waarin kennis wordt overgedragen van bouwproducten en –processen, integrale bouwtechnologie en uitvoeringsaspecten. Bouwkundedecaan  Elphi Nelissen denkt dat de studenten zich met dit certificaat op de arbeidsmarkt kunnen profileren.

Jos Lichtenberg  noemt het een positief signaal, maar waarschuwt dat het niet gezien kan worden als vervanging van de mastertrack Building Technology. “Dat kan binnen 15 ECTS en met een veel kleiner aantal studenten natuurlijk ook niet.” Toch vindt hij het certificaat een beter idee dan het versnipperd onderbrengen van Building Technologyvakken bij andere masters. “Zoals ik ook eerder ventileerde: een bouwfysicus met een building technologyvakje blijft primair een bouwfysicus. Prima, die moeten er ook zijn, maar het is daarmee geen productontwikkelaar die is voorbereid om in de industrie te kunnen functioneren, om bij mijn eigen vakgebied te blijven. Met extra vakken in het kader van een certificaat kun je wel iets verwezenlijken en kan het mits goed gebalanceerd naast genoemde gebreken ook iets extra opleveren. Productontwikkeling is bijvoorbeeld een typisch synthesevak dat kennis bijeenbrengt. Het is zeker een meerwaarde als je binnen die breedte van geïntegreerd ontwerpen, ook ergens de diepte in bent gegaan. Zoals bij bouwfysica en bij constructief ontwerpen. Zeker als in het afstudeerproject beide vakgebieden bijeenkomen heeft dat meerwaarde.”

Ook SUPport noemt het certificaat geen waardige vervanging voor de huidige mastertrack. Patrick de Laat, voorzitter van de studievereniging en Commissaris Onderwijs, zegt: “Ik zie het als een goede ontwikkeling die volgt op een slecht besluit. Zo kunnen delen van de inhoud van Building Technology bewaard blijven.”

De nadere uitwerking van het certificaatprogramma wordt na overleg met studenten van de studievereniging gemaakt en wordt afgestemd met vertegenwoordigers van bouwbedrijven. SUPport laat via  Patrick de Laat weten van plan te zijn ‘zich sterk te maken om te zorgen dat het certificaat een goede invulling krijgt’. “SUPport is nog steeds tegenstander van het besluit tot opheffing maar er zijn grenzen aan wat we kunnen bereiken door enkel stug vast te houden aan ons eigen standpunt.”

Jos Lichtenberg: “Het succes van dit certificaat zal uiteraard afhankelijk zijn van de uitwerking , Die vindt nu plaats. Daarbij valt op dat de uitvoeringstechnische vakken nagenoeg verdwijnen en dus niet in het pakket voor zullen komen. ” En hij besluit beschouwend: “ We komen van ‘ga terug naar af’, het doel was ‘Kalverstraat’ en we zijn nu weer in de ‘Barteljorisstraat’.”

Deel dit artikel