Marko Boon bereidt zich in de studio voor op zijn videocollege l Foto Bart van Overbeeke

Eerste videocollege masterstudenten online

De TU/e brengt vandaag het eerste videocollege voor eerstejaars masterstudenten online. Het onderwerp is calculus. De productie is in eigen huis tot stand gekomen. Het is de opmaat naar een nieuwe onderwijsvorm die beter moet aansluiten op de behoeften van de studenten én de universiteit.

Op de derde etage van MetaForum is een opnamestudio ingericht. Stukken tape op de vloer geven de bewegingsruimte van de presentator aan. In dit geval universitair docent Marko Boon van de faculteit Wiskunde & Informatica. Hij is bezig met zijn vierde college uit een reeks van zeven over calculus. Ieder videocollege duurt tien minuten. "Maar als de onderwerpen wat moeilijk zijn, neig ik ernaar om er twee filmpjes van te maken."

 

De docent moet zich telkens goed focussen als hij voor de camera verschijnt. De colleges worden achteraf niet met knippen en plakken aangepast. Alles moet er in twee opnamesessies op staan. Boon: "Dat is niet erg. Als je het idee hebt dat je achteraf een vangnet hebt aan de montagetafel, ben je wellicht minder geconcentreerd."

 

Ongeveer dertig docenten hebben in april een korte les gekregen in presentatietechniek. In de studio worden ze daarna ondersteund door twee student-assistenten die het technische gedeelte voor hun rekening nemen. De videocolleges zijn bedoeld voor eerstejaars masterstudenten die voornamelijk schakelprogramma's gaan volgen. "Maar iedereen kan in principe meedoen. Voor het onderwerp calculus hebben we aankomende masterstudenten uitgenodigd om in te schrijven. Dan kunnen ze zich in de aanloop naar hun opleiding alvast voorbereiden", zegt Boon.

 

Zo'n veertig Nederlandse en tachtig buitenlandse deelnemers hebben zich aangemeld voor de colleges van Boon die zeven weken in beslag nemen. Met het oog op de buitenlandse belangstelling geeft de universitair docent zijn lesstof in het Engels. "Het aanbieden van videocolleges kan uiteindelijk wat tijd schelen voor docenten en studenten. Maar in mijn ogen zul je echte hoorcolleges en persoonlijk contact altijd nodig hebben. Een videocollege is iets voor additioneel materiaal ernaast."

Deel dit artikel