Warme Truiendag levert energiebesparing, klachten én tips

De TU/e vraagt haar studenten en medewerkers om vrijdag 8 februari een lekker dikke trui aan te trekken. Ze doet mee aan de landelijke actie ‘Greenchoice Warme Truiendag’, waarmee Het Klimaatverbond en Greenchoice energie en CO₂-uitstoot willen besparen. Bij dit verzoek, per mail, is ook gevraagd klachten en tips in te sturen. Die tips worden door Dienst Huisvesting nader bestudeerd.

Het Klimaatverbond is een netwerk van honderdvijftig gemeenten, elf provincies en twee waterschappen dat in 2007 het initiatief tot de Warme Truiendag nam. Greenchoice heeft tot doel haar klanten honderd procent groene stroom en gas te leveren en dit jaar is zij voor het eerst medeorganisator.
Per graad die de verwarming lager staat, zal volgens de organisatoren zeven procent minder energie verbruikt worden en ook zeven procent minder CO₂ in de lucht komen. Met een warme trui aan zal er geen verlies van comfort zijn, aldus Het Klimaatverbond.

Daar denkt Antoinette van der Voort, eindredacteur Intranet aan de TU/e, anders over. Zij heeft minimaal twintig graden nodig op haar werkplek, bij minder geeft haar lijf klachten. “Mijn handen worden stijf waardoor ik moeilijker kan typen. Het gaat ook pijn doen door kou. Ik heb een reumatische aandoening.”
Ze heeft een mail gestuurd naar Dienst Huisvesting (DH). “Ik vind Warme Truiendag geen goed idee, want er zullen vast meer mensen zijn met soortgelijke klachten. Tachtig procent van de ouderen krijgt reumatische klachten en zestig procent daarvan krijgt het voor het 65ste jaar. Aangezien de TU/e veel oudere werknemers heeft, zou ze hier rekening mee moeten houden. Niet alleen voor mijzelf, maar ook voor de efficiëntie en productie aan de TU/e.”

Van der Voort is een van de vijfendertig medewerkers van wie DH een reactie kreeg. Negentien van hen gaven tips om energie te besparen, variërend van dubbel glas voor Gemini Zuid tot slimme lichtschakelaars op toiletten. Behalve zeven positieve reacties op Warme Truiendag kwamen ook tien klachten binnen. De helft daarvan betrof gezondheidsklachten. DH zoekt samen met die medewerkers naar een oplossing voor vrijdag.

In 2011 deed de TU/e voor het eerst mee aan Warme Truiendag. Toen is ongeveer vijftienhonderd euro bespaard. Het jaar erop zag de universiteit af van deelname, omdat er in die zeer koude winter veel energie gebruikt werd om MetaForum droog te stoken. Hierdoor was het in alle gebouwen op de campus al wat kouder dan normaal.

Op 8 februari zet de TU/e de thermostaat overal op de nachtstand, achttien graden, behalve in MetaForum. Daar wordt de klimaatbeheersing nog ingeregeld.

Deel dit artikel