“Ik ga vooral mijn moeder missen”
Zo’n driehonderd internationale studenten verkennen deze en volgende week de TU/e en de stad. Dat zijn er zestig meer dan vorig jaar. Vooral studenten uit China en India zijn goed vertegenwoordigd. De laatste jaren zijn er ook steeds meer studenten uit Zuid-Europa, Brazilië en Mexico. De intro voor de internationale bachelor- en masterstudenten is vandaag gestart.
Deels in groepjes, deels afzonderlijk stromen de internationale studenten de Blauwe Zaal in, waar ze welkom worden geheten en algemene uitleg krijgen. De ene student heel optimistisch in korte broek en T-shirt, de ander gehuld in lange broek en met een jas aan. Vanuit de rugzak van de Pakistaanse Danyal Haider (21) steekt een paraplu omhoog. De bachelorstudent Electrical Engineering neemt het zekere voor het onzekere met het onbestendige Nederlandse klimaat. Het is zijn eerste keer in Nederland en hij is hier ‘omdat de regio populair is vanwege de kennis over elektronica'. Hij noemt Brainport en Philips. Over wie of wat hij het meeste gaat missen hoeft hij niet lang na te denken: ‘Mijn moeder’.
Even verderop staat Alain Torres Lunshof (25) uit Colombia verdiept in de informatiemap die hij zojuist heeft gekregen. Hij is pas gisteravond in Nederland gearriveerd. Ons land is geen onbekend terrein voor de bachelorstudent Computer Software Science. Als jongen van tien bezocht hij al familie in Nederland. Hij heeft er zin in, ook al zal hij moeten wennen aan de nieuwe cultuur en taal.
Deze week staat de TU/e Introduction Program (TIP) voor de internationale studenten vooral in het teken van het regelen van praktische zaken. Ze moeten zich onder meer bij de gemeente registreren, krijgen informatie over het openen van een bankrekening en het Onderwijs en Studenten Service Centrum (STU) verzorgt workshops als Culture and Communication en How to manage your study success.
De internationale studenten kunnen elke avond terecht voor een activiteit bij de internationale studentenvereniging Cosmos. Zo zijn er een feestavond waar nieuwkomers iets kenmerkends van hun thuisland laten zien, een quizavond, een barbecue, een feest en een stadstour. Ook brengen de studenten een bezoek aan verschillende studieverenigingen.
De tweede week, van 19 tot en met 23 augustus, draaien de internationale studenten mee met de ‘reguliere’ Intro. Bij de ene studie -bijvoorbeeld bij Industrial Design- worden ze gemixt met de Nederlandse. Onder meer bij Werktuigbouwkunde zijn er aparte groepjes met internationale studenten; zij volgen een programma dat op enkele punten afwijkt.
Dit jaar hebben een kleine driehonderd internationale studenten zich ingeschreven voor het TU/e Introduction Program. Vorig jaar waren dat er rond de 240.
Studenten uit China en India zijn al jaren goed vertegenwoordigd. De laatste jaren -sinds het in die landen economisch slechter gaat- komen er meer studenten uit Zuid-Europese landen. Ook uit landen waar de TU/e veel contacten heeft, zoals Brazilië en Mexico, melden veel studenten zich aan. Zo laat het STU weten.
Discussie