Een doorzichtige OLED van Philips Research Aachen, gezien vanaf de achterzijde; de voorzijde geeft licht. Foto | Bart van Overbeeke

Plastic leds eindelijk begrepen

Onderzoekers van de TU/e zijn erin geslaagd met een computermodel te voorspellen welke kleur licht organische (‘plastic’) ledlampen (OLEDs) zullen uitzenden. Hierdoor wordt het makkelijker om gericht OLEDs te ontwerpen met specifieke eigenschappen. Volgens onderzoeksleider dr. Peter Bobbert zullen OLEDs hierdoor nog drie keer zo zuinig worden. De resultaten van het onderzoek verschenen gisteren op de site van Nature Materials.

OLEDs zijn lichtgevende vlakken en daardoor zijn het prettigere lichtbronnen dan puntbronnen zoals een peertje of een normale led. Daarnaast kunnen ze flexibel en doorzichtig zijn, wat allerlei nieuwe mogelijkheden biedt. En: OLEDs worden -in tegenstelling tot normale leds- gemaakt van zeer goedkope materialen, waarvan bovendien maar een heel dun laagje nodig is. De verwachting is dan ook dat OLEDs bij massaproductie goedkoop gaan worden. Dit filmpje toont wat er allemaal al mogelijk is.

Om te kunnen voorspellen wat voor licht een OLED-ontwerp gaat opleveren, hebben onderzoekers van de TU/e, Philips Research en de TU Dresden op het diepste niveau de elektronische processen in de OLED gemodelleerd in de computer. Denk daarbij aan de injectie van elektrische lading, het ontstaan en de verspreiding van zogenaamde excitonen -aangeslagen duo’s van een positief ladingsgat en een elektron- en het ontstaan daaruit van individuele fotonen, het uiteindelijke licht. “We dachten vooraf dat het nooit mogelijk zou zijn”, vertelt onderzoeker Peter Bobbert van de groep Theory of Polymers and Soft Matter (faculteit Technische Natuurkunde). De moeilijkheidsgraad zat er vooral in dat elke elektrische ladingsverandering alle andere ladingen beïnvloedt, waardoor de simulatie enorm complex wordt.

Het resultaat is onder meer dat de onderzoekers nu kunnen voorspellen waar in de ultradunne lagen licht wordt gemaakt en verloren gaat. Daardoor wordt het mogelijk om OLEDs zo te optimaliseren dat ze dezelfde hoeveelheid licht kunnen produceren met veel minder stroom. Ook kunnen fabrikanten met de nieuwe kennis heel gericht OLEDs met een bepaalde kleur ontwerpen.


Deel dit artikel