- Student
- 03/04/2013
En hoe is het in Singapore?
Een studietijd is natuurlijk niet compleet zonder een internationaal semester en ook voor mij was het een absolute must om een half jaar in het buitenland te gaan studeren. Sinds begin januari studeer ik daarom aan de National University of Singapore (NUS) en beleef ik een fantastische tijd!
Bij mijn zoektocht naar de ultieme bestemming voor een internationaal semester wist ik dat ik graag buiten Europa wilde wonen en daarnaast ook graag aan een internationale topuniversiteit wilde studeren. Zo kwam ik uit bij NUS in Singapore. De strenge regels en wetten in deze stadstaat, de ijzeren Aziatische studiediscipline en de peperdure alcohol zouden je misschien doen vermoeden dat leven in Singapore saai is, maar niets is minder waar. Het is bijzonder goed toeven in deze miljoenenstad.
Het klimaat is uiteraard wel even wennen: het kwik stijgt hier vrijwel elke dag boven de dertig graden. De stad is ontzettend goed georganiseerd en is extreem schoon. Het is ongelooflijk hoe Singapore zich in de afgelopen vijftig jaren heeft ontwikkeld van een derdewereldland tot een rijk en welvarend land, onder andere door een gunstig vestigingsklimaat te creëren voor bedrijven. Ook veel Nederlandse bedrijven investeren in Singapore, zoals Philips, Shell, DSM, Unilever en Arcadis.
Het is indrukwekkend om te zien in wat voor tempo de stad zich blijft ontwikkelen. Naast het prettige leven is Singapore ook een ideale uitvalsbasis om Zuidoost-Azië te verkennen en mooie reizen te maken. Ik heb dan ook al menig weekend in een ander land vertoefd.
De NUS is de oudste en grootste universiteit van Singapore. De universiteit heeft een goede internationale reputatie en behoort tot de beste universiteiten van Azië. De NUS-campus is een enorm terrein in het westen van de stad, waarop de meeste faculteitsgebouwen gevestigd zijn. Ik woon ook op deze campus, in een groot complex waar veel exchange studenten wonen. Ik volg vakken aan drie verschillende faculteiten, een mooie aanvulling op mijn master Innovation Management. Groepswerk met lokale studenten is een uitdaging, enerzijds door de onvermijdbare cultuurverschillen en anderzijds door het feit dat sommige (oudere) medestudenten het volgen van vakken combineren met een baan.
Mijn periode hier in Singapore vliegt voor mijn gevoel echt voorbij. Begin mei starten de tentamens al en rond ik mijn internationale semester af. Daarna ga ik nog ruim een maand een rondreis maken door een aantal omliggendEn hoe is het in Singapore?e landen.
De combinatie van het prettig leven in een wereldstad, de goede universiteit en de reismogelijkheden naar landen in de buurt maken Singapore voor mij de ideale bestemming voor een internationaal semester. Wellicht ben jij wel de volgende exchange student die de Eindhovense eer hier op NUS hooghoudt?
Discussie