- Onderzoek
- 12/09/2012
Techniek tegen epilepsie
Door epileptische aanvallen in een vroeg stadium automatisch te herkennen, kan het overlijden van de patiënt in zijn slaap worden voorkomen. Op de ontwikkeling van een betrouwbaar ‘aanvalsdetectiesysteem’ zal prof.dr. Johan Arends, sinds vorig jaar deeltijdhoogleraar bij de groep Signal Processing Systems van de TU/e, vanmiddag ingaan tijdens zijn intreerede.
Arends is als neuroloog verbonden aan Kempenhaeghe, een expertisecentrum voor epilepsie, slaapstoornissen en neurologische ontwikkelingsstoornissen dat al jaren een wetenschappelijke band heeft met de TU/e - onder meer in de vorm van gezamenlijke promotietrajecten. Vorig jaar maart zijn de contacten geformaliseerd tot een strategisch samenwerkingsverband tussen Kempenhaeghe en de TU/e. Daarbij is besloten Arends te benoemen als deeltijdhoogleraar aan de TU/e.
In zijn intreerede van vandaag bespreekt Arends de wetenschappelijke uitdagingen die komen kijken bij epilepsie. Hij werkt aan automatische systemen die waarschuwen als een patiënt een epileptische aanval krijgt of dreigt te krijgen. Snel ingrijpen kan de ergste gevolgen van een aanval voorkomen. Bij zware patiënten kan een aanval tijdens de slaap levensbedreigend zijn. Maar ook mensen met lichtere vormen van epilepsie kunnen gebaat zijn bij een systeem dat ze -bijvoorbeeld op basis van EEG- tijdig waarschuwt, zodat ze snel een veilige omgeving kunnen opzoeken.
Intreerede Johan Arends, woensdag 12 september, 16.00 uur, Blauwe Zaal Auditorium. Titel: “Epilepsie: van toevalsherkenning naar aanvalsdetectie”.
Discussie