Op de website leggen de LSVb, het ISO en de Landelijke Kamer van Verenigingen nog eens uit wat de boete ook alweer inhoudt. Dat blijkt nog hard nodig: “Sommige studenten komen er nu pas achter dat ze ineens veel meer collegegeld moeten betalen”, zegt LSVb-voorzitter Kai Heijneman.
Maar de organisaties geven niet alleen informatie. “We krijgen veel klachten binnen over hogescholen en universiteiten die de boete onterecht uitschrijven.” Studenten bijvoorbeeld die al een diploma hebben en daarna een tweede opleiding volgen, mogen geen langstudeerboete krijgen. Ze betalen namelijk het instellingscollegegeld en daar mag geen boete over worden geheven. Toch blijkt dat hier en daar te gebeuren.
Studenten kunnen via de website gratis juridische hulp krijgen en er een voorbeeld van een bezwaarschrift downloaden. Roosterproblemen, onjuiste informatie, een bestuursjaar; het kunnen allemaal gronden zijn voor een bezwaar. “Maar het is geen garantie dat ze de boete niet hoeven te betalen”, waarschuwt Heijneman.
Op basis van de ingediende klachten willen de organisaties een zwartboek aanbieden aan staatssecretaris Zijlstra.
Discussie