- 12/12/2012
Rubiconbeurs voor onderzoekster BMT
Dr. Maartje Bastings, die onlangs aan de TU/e promoveerde bij Biomedische Technologie, heeft met negentien andere kersverse ‘doctors’ een Rubiconsubsidie ontvangen. Deze veelbelovende wetenschappers krijgen steun van onderzoeksfinancier NWO en mogen ervaring opdoen in het buitenland. De meesten van hen gaan twee jaar de grens over. Bastings krijgt twee jaar subsidie om in Harvard nepvirussen te ontwikkelen die als nieuw kankervaccin kunnen worden ingezet.
Bij veel auto-immuunziekten werkt het eigen immuunsysteem niet goed meer en Bastings wil met zogeheten DNA-origami nepvirussen ontwikkelen om gericht de verstoorde mechanismen van het immuunsysteem te bestuderen en herprogrammeren. Hierdoor kunnen nieuwe vaccins voor onder andere kanker worden ontwikkeld.
Bastings: “DNA-origami is een relatief jong onderzoeksveld, waarin DNA gebruikt wordt als codeerbare bouwsteen voor de zelfassemblage van nanodeeltjes. Omdat het totale bouwwerk uit één lange DNA-keten gemaakt wordt en we in principe elke vorm kunnen laten vouwen die we willen (van smileyfaces tot aan wereldkaart) heet deze techniek DNA-origami. Mijn onderzoek richt zich op het gebruik van deze DNA- origami's voor vaccinatiedoeleinden voor kanker en breder om een beter inzicht te krijgen in de werking van ons immuunsysteem. Virussen die ons immuunsysteem in gang zetten hebben allerlei verschillende vormen in de natuur, en met DNA-origami gaan we proberen deze verschillende vormen na te maken en te kijken wat het effect op de immuunreactie is.”
De beurs omvat twee jaar salaris, reis- en onderzoekskosten en is in totaal 128.041 euro. Bastings mag dit vanaf februari 2013 inzetten. Bastings is inmiddels al een maand op Harvard, bij het Dana Farber Cancer Institute. “Ik kreeg vorige week maandag te horen dat ik de Rubicon had gekregen. Het bevalt me hier ontzettend goed, er hangt een enorme ‘science-atmosfeer’. Erg inspirerend en motiverend om aan dit uitdagende onderzoek te werken en een geweldige kans om me academisch verder te kunnen ontwikkelen.”
NWO kreeg 102 aanvragen binnen. Onderzoekers gaan naar de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, België, Duitsland, Frankrijk, Zweden, Spanje en Australië. Het programma is kleiner dan voorheen, omdat de overheid er geen geld meer voor overheeft. Er zijn daarom geen Rubiconbeurzen meer beschikbaar voor jonge buitenlandse onderzoekers die naar Nederland komen.
Discussie