- Student , Intro
- 20/08/2012
Punten scoren aan de paal
Tevreden houdt hij twee bruine, nog onopgeblazen ballonnen omhoog. Goed voor twee punten, die zijn groepje vrijdag hopelijk aan een mooie voorsprong helpen bij het eindspel van studievereniging GEWIS. Intropapa Michiel Schipperen van groep 14 van Wiskunde & Informatica heeft ze zojuist welverdiend door zich ondersteboven aan een fitnesspaal vast te klemmen. "Het is echt verschrikkelijk moeilijk."
Op de sportmarkt bij het Studentensportcentrum -waar de Eindhovense studentensportverenigingen zich maandagmiddag aan de introgangers voorstellen- kwam Lynette Oost even daarvoor tot dezelfde ontdekking. Doelbewust en opgewekt meldt de aankomend Bouwkundestudente zich bij Marie-Anne Hulshorst, secretaris van de hagelnieuwe studentenpaalsportvereniging Blue. 'Blue' vanwege de blauwe plekken die de fanatieke paalsporter kennelijk voor lief moet nemen, zo bewijzen ook de bloeduitstortingen op onder meer Hulshorsts armen.
Introganger Oost laat zich er in de zinderende zomerzon niet door ontmoedigen: "Het ziet er heel leuk uit", zegt ze, doelend op de demonstraties van de meer ervaren paalfitnessmeiden. Introgroepsgenoot Wout Rouwhorst kijkt bewonderend lachend toe terwijl Oost haar eerste zwierige move rond de paal maakt. "Stoer" vindt hij het wat de dames laten zien. Om resolute afwerende handgebaren te maken wanneer Hulshorst hem uitdaagt óók eens een poging te wagen. "Mensen komen óf heel doelbewust vragen of ik ze iets kan leren, óf ze laten zich echt niet overhalen", heeft ze vanmiddag op de sportmarkt ervaren. "Vooral mensen die bijvoorbeeld al eens geturnd hebben, vinden het leuk."
Bij studententurnvereniging Suca even verderop is het vooral het trampolinewerk van verenigingslid Bart dat de aandacht trekt. En de Olympische prestaties van Epke Zonderland in Londen, die hebben de sport qua populariteit natuurlijk ook wel een zetje gegeven, beaamt Esmée van Kerkhoven van Suca. Toch zijn het vooral studenten die in het verleden al eens turnden, die de kraam van Suca opzoeken. De meest gestelde vraag: "Of ze goed moeten zijn. Terwijl de een bij de vereniging bij wijze van spreken nog een handstand moet leren, terwijl de ander al een reuzenzwaai aan het rek kan".
Ook bij windsurfvereniging Weth maken sommige kandidaat-leden een comeback in de sport. Bo de Vrije deed vanaf zijn zesde jarenlang mee aan wedstrijden, maar toen de middelbare school meer tijd ging eisen, kwam de klad erin. De aankomend bedrijfskundige zou graag op topniveau surfen, maar beseft: "Het is moeilijk ertussen te komen, zeker met al die jongens die aan zee wonen".
Het genieten op en aan het water staan voor hem sowieso voorop. "Alles aan windsurfen is perfect", stelt hij. "Het weer, de omstandigheden die altijd anders zijn, de groep vrienden waarmee je op pad gaat... De sportieve effort lever je misschien alleen, maar je helpt elkaar daar wél doorlopend bij."
Windsurfen is bovenal relaxed, beaamt Weth-lid Maurice Poot, en dat geldt ook voor de vereniging. Geen wekelijkse trainingen of verplichtingen, maar door het jaar heen bijvoorbeeld wel diverse surfweekenden. "Allemaal heel vrijblijvend. En juist omdat je niet alle dagen op de plank staat, blijft het bijzonder."
Discussie