It’s a prototype!
Ik ben dol op het maken van prototypes, dingen uitproberen en dingen maken. Maar sinds ik met mijn studie Innovation Management ben begonnen, is het aantal prototypes dat ik heb gemaakt gedaald tot nul. Dus besloot ik om een innoApproach-workshop - gegeven door Huub en Edwin (*) -bij te wonen om mijn technische vaardigheden nieuw leven in te blazen.
Ik ontving de dag voor de workshop een e-mail waarin me werd gevraagd na te denken over een concept voor een prototype. Natuurlijk overwoog ik eerst om iets te maken om mijn leven als bakfanaat gemakkelijker te maken, bijvoorbeeld een drielaags cake-mes, de ultieme koekjesvorm of een aanpasbaar brownieblik. Maar toen realiseerde ik me dat er één ding is dat me dagelijks stoort: de vissen van mijn zusje!
De vissen zelf zijn niet de bron van mijn irritatie, ze zijn best leuk - maar ze hebben een zuurstofpomp nodig in hun aquarium. En die pomp maakt een heel vervelend en continu geluid. Dus besloot ik iets te maken om dat geluid te verminderen. Terwijl ik dit aan het schrijven ben, realiseer ik me dat ik had kunnen proberen om een nieuwe en verbeterde pomp te maken, maar oké - zó slim was ik blijkbaar niet.
Dus besloot ik een doosje te maken waar de kleine motor in kan. We moesten eerst schetsen maken (die ik niet ga uploaden, omdat ik wil dat mijn oude ID-docenten denken dat ik nog wat kan). Dit gaf me al wat inzichten in het bouwen van het doosje en wat voor soort materialen ik daarvoor moest gebruiken. Ik wilde elastieken gebruiken, omdat dit de trilling van de motor zou kunnen tegengaan.
Na het maken van de schetsen ging ik aan de slag met het prototype, dat waarschijnlijk de definitie is van een shitty prototype. Maar het hielp me een vertaalslag te maken van wat ik bedacht had bij het maken van de schetsen. En hoewel het er niet zo geweldig uitziet; het was echt superleuk om te doen. Én ik heb mijn hoofd weer eens anders gebruikt.
Laat me eindigen met twee opmerkingen. Ten eerste: als je een idee hebt, raad ik je aan om contact op te nemen met Huub en Edwin (*) en te kijken wat er mogelijk is. Prototyping is een geweldige manier om je vaardigheden uit te breiden, nieuwe dingen te leren en iets anders te doen dan kijken naar een online college of een Netflix-serie.
Ten tweede: mijn eerste prototype werkte niet (helemaal niet). Dus ik zal terug moeten naar Huub en Edwin.
(*) Huub en Edwin zijn dé prototyping-specialisten binnen TU/e innovation Space. Je kunt hen om tips en tricks vragen, maar hen ook in Matrix komen opzoeken en met hen samenwerken om je idee te ontwikkelen en de technische haalbaarheid ervan te testen. Ze hebben talloze studenten geholpen bij het maken van de meest verbazingwekkende prototypes. Dus als je een idee hebt, kun je altijd bij hen terecht.
Discussie