Parkeren is vooral na negen uur een probleem

Eindeloos rondjes rijden op zoek naar een parkeerplaats en desnoods dubbel parkeren, wie op dinsdag en donderdag een auto wil parkeren op de campus, heeft het moeilijk. Vóór negen uur is er geen probleem, maar die tijd is niet voor iedereen haalbaar.

Bij mooi weer en vroeg in de ochtend valt het mee, maar wie op de TU/e-campus wil parkeren heeft het tegenwoordig niet makkelijk. De 2494 parkeervakken zijn bij lange na niet voldoende voor medewerkers en studenten die met de auto naar hun werk komen. Dit is zo ondanks het parkeerbeleid van 2015 dat autogebruik moest ontmoedigen, met als meest in het oog springende maatregel het betalen van twee euro parkeergeld per dag.

“Ik vind dat de TU/e parkeermogelijkheden moet bieden voor haar werknemers”, zegt Simone Manche, management assistente bij Applied Physics and Science Education. Tot nu toe heeft ze geluk gehad en woonde ze op fietsbare 6 kilometers van Flux af, maar sinds april woont ze in Vessem. “Daar is geen beter openbaar vervoer dan een buurtbus en die gaat niet vaker dan hooguit eens per uur. Het is 19 kilometer reisafstand en dat kost me zelfs met een elektrische fiets een uur per rit. Ik ben voorstander van bewegen en van een goed milieu, maar ik ga niet een uur door weer en wind fietsen als ik een auto bezit.” 

P6 verdwijnt

Als Manche op het werk komt, is P6 altijd al vol en als er ook geen plek op De Zaale is, zet ze haar auto op het terrein bij de windtunnel, hoewel het daar in haar ogen een modderpoel is wanneer het veel regent. Ze ziet het somber in wanneer de bouw van de nieuwe cleanroom begint.

Annelien Besijn, communicatiemedewerker van Real Estate, laat desgevraagd weten dat daarvoor de 143 parkeerplaatsen van P6 verdwijnen. Ook zegt zij dat er nog steeds parkeerruimte is op het MMS-terrein, dat aan de Celebeslaan ligt op zo’n 15 minuten lopen van de campus. Daar zijn 180 parkeerplaatsen waar iedereen met een TU/e-pas kan parkeren.

Manche wil daar beslist geen gebruik van maken. “Het is te ver lopen en ik voel me niet veilig in de Berenkuil waar je dan door moet. Ik hoor dat ook van anderen.” De parkeerzorgen zijn een terugkerend gespreksonderwerp onder collega’s. “We hebben er ook moeite mee dat de parkeerruimte van P6 gebruikt wordt door mensen van Fontys en Summa. Dat mag natuurlijk wel, maar het is een irritatiepuntje.”

Gasten

In MetaForum werkt Anne-Marie van Hellemond als management assistent bij ESA. Als zij kandidaten uitnodigt voor een sollicitatiegesprek zet ze daar een voetnoot bij:  NB op onze campus geldt een betaald parkeerbeleid om autogebruik tegen te gaan. Mocht je met de auto naar onze campus komen, houd er dan rekening mee dat je voldoende tijd hebt om te parkeren en naar de locatie te komen.

Van Hellemond gaat met de trein naar de TU/e. “Voor de spits uit rijden vanuit Maarheeze is geen optie omdat ik mijn kinderen naar school breng. Als ik na de spits ga, is er geen parkeerplek.” In pauzes loopt ze vaak met collega’s een rondje over het campusterrein. “Dan zien we altijd auto’s op het gras geparkeerd staan naast het parkeerterrein bij Luna en ook wel half op de stoeprand en half op de weg. Volgens mij mag dat niet.”

Motor

Ook voor een motor is niet altijd parkeerruimte te vinden, weet Jasper Sterk, Research Assistant bij Industrial Design, uit ervaring. “Als ik na negen uur kom, of wanneer ik halverwege de dag een boodschap voor ID moet doen, of als ik terugkom van een bhv-cursus in Fenix, is de motorplek bij Auditorium vol. Vaak staan er veel deelscooters. In zo’n geval ga ik wildparkeren, dichterbij Atlas in het zicht vanuit mijn kantoor.” Dat gaat niet altijd goed: dinsdag heeft hij niet gezien dat de beveiliging een waarschuwingssticker op zijn motor plakte.

Soms komt Sterk met zijn elektrische auto. “Als alles vol is, en er is alleen nog plaats bij een laadpunt, dan zet ik hem neer met de stekker inactief aan de laadpaal. Dat doen er volgens mij wel meer.” 

Alternatief

Manche heeft wel een tip voor de TU/e. “Bouw parkeergarages. Ik werkte voorheen op de High Tech Campus en daar staan er wel vier. Die zijn mooi groen beplant.” Voorlopig heeft ze een andere oplossing: “Ik ben blij dat mijn leidinggevende mijn verzoek om op dinsdag en donderdag – de meest dramatische dagen op de weg – thuis te werken, heeft goedgekeurd.”

Real Estate werkt aan een nieuw mobiliteitsplan voor de campus, en daar zal parkeren een onderdeel van zijn. De communicatiemedewerker verwacht dat dit eind dit jaar gereed is en dat er dan meer te vertellen is over de toekomst. Ze mailt: ‘We kunnen wel al zeggen dat het mobiliteitsplan gericht zal zijn op het zekerstellen van voldoende plaatsen, maar ook op in hoeverre de locatie aansluit op de wensen van gebruikers. Verder zal het plan natuurlijk rekening houden met de tijdelijke situatie tijdens de bouwwerkzaamheden.’

Deel dit artikel