“Ontwerp de stad van de toekomst waarin duurzaamheid, inclusiviteit en innovatie prioriteit hebben.” Met die opdracht gingen eind vorig jaar acht teams met studenten van de TU/e, TU Delft en Design Academy Eindhoven aan de slag. Het was de zevende editie van de 24-hour Challenge, mede georganiseerd door studievereniging AnArchi en de gemeente Eindhoven. Het team met vijf TU/e studenten won. De tentoonstelling van de werken heeft al even in het stadshuis gestaan, maar is nu op de campus te zien.
De eerste prijs werd gewonnen door TU/e studenten Maria Dumitrache, Dena Bodea, Bibi Căldărușe (Bouwkunde) en Armand Ilaș (Wiskunde en Informatica) met ‘Project 4791’.
Out-of-the-box
Het team won daarmee 750 euro, die ze ‘helaas’ onder hun vieren eerlijk hebben verdeeld, zegt Dena Bodea lachend. “De jury zei dat ze onze aanpak niet verwacht hadden. We waren ook best verrast dat ze voor het hele conceptuele project hebben gekozen, want er waren andere veel gedetailleerdere projecten. Blijkbaar wilde ze graag iets out-of-the-box zien.”
Het idee is tot stand gekomen met vijf uurtjes slaap. “Maar dat is meer dan tijdens een normale examenperiode, dus het was eigenlijk nog best wel wat”, zegt Bodea. “Al had ik tegen de middag echt wel moeite om m’n ogen open te houden.”
Project 4791
Het idee voor het project begon met het gemeenschappelijke thuisland van de vier studenten, vertelt Bodea. “We wilden het thema ‘Eindhoven Utopia’ persoonlijk maken. In 1947 begon in Roemenië de communistische periode, wat als een utopie gezien werd. Zo’n samenleving was perfect, maar in plaats daarvan bleek het een dystopie te zijn. Daarom hebben we het jaartal omgedraaid. Dit project omarmt juist individualiteit en diversiteit.”
Teamgenoot Bibi Căldărușe vertelt dat ze op zoek zijn gegaan naar wat een stad dan bijna perfect zou maken, gezien een utopie niet bestaat. “We willen allemaal gelukkig zijn en om dat te bereiken moet je een doel hebben in je leven. Daarom hebben we vijf secties gemaakt met een specifieke functie, die te maken hebben met doelen die mensen nastreven: gezondheid en welzijn, kennis, spiritualiteit, creativiteit en verbeelding, en avontuur.”
De vijf sectoren waarin de ring om de binnenstad zijn opgebouwd zijn bedoeld om in te wonen en de specifieke functie. De binnenstad is voor commerciële doeleinden. Bodea: “In de ochtend vertrekken mensen naar de binnenstad om te werken en in de avond gaan ze naar huis. Een ademende stad als het ware.”
Zand-energie
In het concept moest ook rekening gehouden worden met duurzaamheid, inclusiviteit en innovatie. Dat heeft de winnende groep gedaan door de agricultuur onder de stad te stoppen. Voor duurzame energie hebben ze ook een innovatieve oplossing. “We hebben onder de ring om Eindhoven een ondergrondse zandbatterij gemaakt door daar thermische energie in vast te houden. We zagen een voorbeeld uit Nieuw-Zeeland van zo’n zandbatterij.”
Buiten de box denken
De studenten hopen dat bezoekers geïnspireerd raken door hun project. “We willen laten zien dat een doel nastreven mensen gelukkig maakt en dat het goed is om bij een gemeenschap te horen”, zegt Bodea.
Căldăruşe voegt daar nog aan toe dat ze niet alleen hoopt dat het idee zelf tot inspiratie leidt. “Ons project was ook heel conceptueel. Ik denk dat het kan helpen om studenten zelf meer conceptueel te laten denken, want op een technische universiteit denken we iets te logisch en realistisch. Soms is het juist goed om buiten de box te denken.”
De expositie staat nu tentoongesteld in de trappenzaal bij de ingang van Vertigo tot 7 maart.
Discussie