Hoe bereiden studenten zich nu voor op tentamens?

In de gebouwen op de campus vinden we dinsdag heel wat studenten die zich voorbereiden op de tentamens die binnenkort plaatsvinden. Sommigen zijn rustig: “ik had de leerstof al gedownload”, anderen zijn zwaar gestrest: “ik kan niet bij mijn programma’s”. Cursor sprak vijf studenten over de invloed van de cyberaanval op hun studie.

Update dinsdag 15 januari 16.00 uur: de TU/e heeft bekend gemaakt de aankomende tentamenweek een week te verzetten. Hiermee begint de tentamenperiode pas per 27 januari. Lees hier meer over deze beslissing.

In Auditorium zit Tess Enklaar. Ze is eerstejaars student Industrial Design en kan zich redelijk voorbereiden op het vak Data Analytics. “Ik had de presentaties die docenten online zetten toevallig al gedownload.” De cyberhack heeft zowaar een klein voordeel voor haar. “Zondag hoorde ik al via een WhatsApp-groep dat de pitch die we maandag zouden moeten houden, gecanceld werd. We krijgen wel de punten als we de bijbehorende opdracht al hadden ingeleverd.” En dat had ze. Liever zou ze ook oefenopgaven maken en oude tentamens raadplegen, maar dat is niet mogelijk. "Het is nog maar dinsdag, hopelijk komt het nog in orde deze week.”

Weinig stress

Alleen de posterpresentatie kan fout gaan bij de Poolse student Mechanical Engineering Krzesimir Hyzyk. Hij vertelt het in MetaForum, op kleine afstand van de printershop waar die poster nu niet geprint kan worden. De twee tentamens van volgende week kan hij prima voorbereiden, alle leerstof heeft hij al op zijn laptop opgeslagen. En als de posterdeadline -vandaag 18:00 uur- niet gehaald wordt, dan geldt dat ook voor een groot deel van de 52 andere groepen.

Ook geen zorgen voor eerstejaars Industrial Engineering Willem Veekens, die even koffie doet met twee Dignitatus-dispuutleden in Atlas. “Ik heb dezelfde aanpak als bij mijn eerste tentamenperiode, want ik ben gewoon nog ingelogd bij Canvas en kan overal bij.”

Stevige stress

Studenten die zich opmaken voor een eindsprint zitten meer in de problemen. Fabian Lucas Luijckx is behoorlijk aan het stressen nu hij zijn Bachelor Eindproject op vrijdag moet inleveren. “Ik heb data verzameld bij ProRail en moet er nog analyses mee doen op het statistiekprogramma SPSS. En dat kan niet want voor de licentie moet je verbinding hebben met het TU/e-netwerk. Ik heb via de WhatsApp-hulplijn die TU/e gisteren in het leven heeft geroepen, gevraagd wanneer ik SPSS weer kan gebruiken. Dat konden ze me niet vertellen.” Zijn stress neemt elke dag toe. “Ik ben nog ingelogd op het programma, maar het zoekt continu verbinding. Op het moment dat dat zoeken even stopt, kan ik snel een kleine regressieanalyse doen. Zo werk ik al vanaf maandagochtend.”

Enorme druk

Ook voor Sjoerd van de Goor is de hack een erg vervelende toestand. De Computer Science-student moet nog één tentamen halen en kan daarna in zijn eigen bedrijf zijn afstudeerproject gaan doen.  “Ik wil vanaf februari full time aan de slag bij TouchPulse. Als ik dit tentamen bij het keuzevak Thinking and Deciding van Psychology & Technology niet haal, dan moet ik een jaar wachten omdat mijn afstuderen in de weg zit met een herkansing.” En laat dit keuzevak nu juist veel leeswerk en leren door herhaling met zich meebrengen. Van de Goor kan niet bij het studiemateriaal en de oefententamens. “Het is heel erg vervelend. Ik zal er niet wakker van liggen, maar ik moet wel veel intenser studeren en het gaat mijn studieresultaat niet ten goede komen, dat weet ik nu al.”

Deel dit artikel