Achter de Schermen | Liza Gloudemans, programmamaker SG

Het reilen en zeilen van een universiteit is geen sinecure. Er zijn heel wat handen nodig om alles op orde te houden, van administratie tot schoonmaak en van beveiliging tot technisch onderhoud. Wie zijn de medewerkers achter de schermen die zorgen dat alles op rolletjes loopt? Cursor zet ze in de schijnwerpers. Vandaag: Liza Gloudemans, programmamaker bij Studium Generale.

Iedere TU/e-student op deze campus is ongetwijfeld bekend met het uitgebreide programma van Studium Generale (SG). Voor sommigen zullen hun SG-bezoekjes enkel dienen om de verplichte USE-ITEC-punten te halen, maar veel anderen zijn enthousiaste en fervente SG-gangers. Van lezingen over AI of de wooncrisis, tot lunchpauzeconcerten en films. Al deze uiteenlopende programma’s moeten bedacht en georganiseerd worden. En dat is precies wat Gloudemans doet.

Hoe laat klok je in?

“Vandaag om negen uur, maar het ligt echt aan de week en de dag. Ik werk een beetje onregelmatig. Soms ben ik tot elf uur ’s avonds bij een programma, maar dat compenseer ik dan door een andere dag later op de ochtend te beginnen.”

Wat houdt je baan precies in?

“Meetings meetings meetings. Mijn werk is heel veel meetings. Met collega’s, studenten, Scala, maar ook externe plekken zoals Parktheater of Muziekgebouw Eindhoven om samen programma’s te organiseren. De meeste van deze programma’s bouwen we zelf op, samen met onze studentassistenten. Dat op de vloer werken vind ik altijd erg leuk. En daarnaast zit ik ook vaak heel suf achter de computer mailtjes op te stellen over praktische dingen. Zo van ‘dit, dit en dit hebben we afgesproken’.

Naast mijn SG-werk zit ik vier uur in de week bij de TU/e-kunstuitleen. Dat heeft niks met SG te maken, maar dat is gewoon een leuke side hussle. Toen de vorige chef kunstuitleen, Alice van Litsenburg, wegging vroeg Lucas (directeur SG, red.) ons of wij een opvolger zouden weten. Toevallig had ik er al ooit iets geleend en leek het mij wel een leuke plek om af en toe te zitten, zo tussen de kunst. Dus toen heb ik mezelf kandidaat gesteld. Zo kom ik weer met een hele andere groep TU/e-ers in contact dan degenen die ik via SG spreek.”

Hoe ben je in deze baan gerold?

“Ik heb cultuurwetenschappen gestudeerd in Maastricht. Toen heb ik veel verschillende bijbaantjes in het cultuurveld gehad. Musea, een bioscoop, televisie in Hilversum en ook nog bij een toneelgroep.

Ik wilde graag in het cultuurveld blijven en heb toen specifiek gezocht naar een baan bij SG. Tijdens mijn studie was ik altijd al fan van SG, die heb je in Maastricht namelijk ook. Daar ging ik vaak naar programma’s. Omdat ik in Eindhoven woon heb ik na mijn studie eigenlijk gewoon gewacht tot er een SG-vacature vrijkwam in Eindhoven.”

Wat zijn de leukste programma’s die je hebt georganiseerd?

“Dat zijn er meerdere. Theaterprogramma’s op locatie vind ik altijd leuk. Of juist de gekke dingen, zoals een filosofische spinningles in het sportcentrum, of verstoppertje in het Auditorium. Verstoppertje hebben we samen met Gover Meit gedaan. Het was toen na sluitingstijd en Audi was helemaal donker. Honderd mensen mochten zich verstoppen en Gover had een bodycam en ging iedereen zoeken. En de filosofische friettafel vind ik ook altijd grappig. Dan wordt er een lezing gegeven tijdens een Brabantse friettafel. Je weet wel, waar je een rol aluminiumfolie uitrolt en alle friet op tafel legt.”

Wat is het leukste aan je baan?

“Ik vind veel dingen aan mijn baan superleuk. Ik ben de hele tijd met nieuwe dingen bezig. Daarnaast is de universiteit een hele fijne omgeving met heel veel jonge en slimme mensen. En het is gewoon heel leuk wanneer je iets bedenkt en je zet het ook echt neer. Ik kan van te voren denken ‘top idee’, maar wanneer alles dichterbij komt ga ik toch vaak overdenken of alles wel gaat lukken. Als het dan allemaal goed uitpakt dan is dat heel fijn.”

En het minst leuk?

“Niet alles is leuk natuurlijk. Net als bij veel andere banen zit ik vaak achter de computer. Het bedenken van een programma is zo gebeurd, maar het regelen en uitwerken kost meer tijd. Bij sommige programma’s is dat leuk en kan je creatief meedenken, maar bij veel andere programma’s kan het ook een beetje saai zijn en moet er vooral veel geregeld en gemaild worden.”

Hoe laat klok je uit?

“Als ik een normale kantoordag heb rond vijf uur, half zes. Maar als ik een programma in de avond heb dan kan het soms wel elf uur ’s avonds zijn voordat alles is opgeruimd. Vroeger waren er nog wel eens late concerten in het Gaslab. Dat duurde soms wel tot ’s nachts, maar dat doen we nu niet meer. Dus elf uur is wel een beetje de max.”

Wat doe je als je uitgeklokt bent?

“Koken. Ik vind koken heel erg leuk. En eten ook natuurlijk. Daarnaast maak ik ook vaak muziek, ik speel zelf gitaar. En ik ga nog steeds regelmatig naar cultuurprogramma’s. Alleen iets minder dan voorheen, omdat ik al heel veel zie via SG natuurlijk.”

Deel dit artikel