“Vind je genitaliën mooi?”
Kutje kleien, piemels pimpen of gewoon meer informatie over seks. Het was woensdag allemaal mogelijk omdat wiskundestudenten en Studium Generale een lezing met vervolgens een creatieve kleisessie hielden over seksanatomie. Cursor luisterde naar seksuoloog Marieke Dewitte en kleide mee.
“Er zijn 237 redenen om seks te hebben”, begint seksuoloog Marieke Dewitte haar betoog, “maar plezier is daarvan de belangrijkste.” In een razend tempo brengt ze tal van onderwerpen naar voren waar over het algemeen minder vlot over gepraat wordt. Hoe het clitoraal complex eruit ziet, wat de overeenkomst daarvan is met de penis, dat vrouwen gemiddeld vijfmaal per nacht een natte vagina krijgen en mannen even zo vaak een stijve. “Controleer dat morgenvroeg maar even, haha.” Ook komen hormonen, masturbatie en diversiteit aan bod en als de tijd voor de SG-lezing niet om was geweest, had ze nog uren doorgepraat.
In een sekslab van Maastricht University onderzoekt Dewitte hoe mensen samen opgewonden raken, een voorwaarde voor plezierige seks. Ze zoekt nog koppels die proefpersoon willen zijn. “Sex for science”, promoot ze tot slot van haar lezing.
Ik vind het opvallend dat studenten graag uniek willen zijn, maar op seksgebied het liefst doodnormaal zijn
Creatieve Q and A
Samen met twee studenten seksuologie van Universiteit Leuven loopt Dewitte daarna voor een vragensessie naar Vertigo waar GEWIS-dispuut Défí (wat Frans is voor uitdaging) een kleiworkshop aanbiedt. Er zijn bijna dertig deelnemers. Al eerder hield Défi een ‘kutje kleien en piemels pimpen-workshop’ waar, net als nu, aan seksuologen -in opleiding- vragen gesteld kunnen worden.
En dat gebeurt volop. Het gaat bijvoorbeeld over cosmetische chirurgie aan de schaamlippen. “Dat gaat in tegen behoefte aan diversity”, zegt Dewitte. “Wees uniek, dat is mooier dan wanneer iedereen er hetzelfde uitziet.” Ze is gewend dat studenten heel open vragen aan haar stellen en ze merkt op dat deze meestal beginnen met ‘Is het normaal dat..’ “Nu ook. Is het normaal dat ik weinig seks wil? Is het normaal hoeveel seks ik heb gehad? Ik vind het opvallend dat studenten graag uniek willen zijn, maar op seksgebied het liefst doodnormaal zijn.”
Aan de tafels in Vertigo deelt Défi klei uit waarmee genitaliën gevormd kunnen worden. Er liggen ook kaarten met vragen met de bedoeling gesprekken te openen. Wat denk je van besnijdenis? Voel je je comfortabel wanneer je doucht met anderen tegelijk? Vind je geslachtsdelen mooi?
Oogcontact
“Heel gezellig”, vindt een deelneemster het kleien en ze legt uit: “Het werkt heel goed om tijdens het praten over seks te fröbelen en te kunnen kijken naar je eigen handen.” Ze zit aan een tafel waar studenten uit eigen ervaring vertellen over een transgenderproces en een zoektocht naar homoseksuele gevoelens. Tijdens de lezing hadden zij niet veel nieuws gehoord, maar ze zijn er wel positief over. “Ik vind het mooi dat diversiteit als normaliteit behandeld werd en dat tegelijk het bredere TU/e-publiek ook meegenomen werd in het verhaal. Een fijne holistische benadering.”
Aan een andere tafel komen naast de praatkaarten ook eigen vragen aan bod. Heb je veel seks-ervaring? Wat doe je met trouw aan een partner die aan de andere kant van de wereld woont momenteel? Ook hier wordt het kleien als een leuke activiteit gezien. “Samen kleien geeft een gevoel van een safe place.”
Kunstwerkjes
De kleiresultaten zijn net zo divers als de deelnemers. Ik zie geërecteerde penissen, een vulva die mogelijk als kattenvoerbakje dienst mag gaan doen, een piemel versierd met een parelkettinkje en een clitoris complex dat als cadeau aan een vriend gegeven gaat worden. Zelf heb ik twee monden met natte tongen gekleid, want Dewitte vertelde dat heel het menselijk lichaam een erogene zone is.
GEWIS neemt de kunstwerkjes mee naar hun borrelruimte op de derde verdieping van MetaForum om ze te laten drogen. Tot en met woensdag 19 februari kunnen ze daar opgehaald worden, daarna vinden ze een plekje in de kliko.
Discussie