En hoe is het in Christchurch?

Masterstudent Alicja Obszyńskais doet een exchange bij University of Canterbury in Christchurch. Ze werkt er aan een autonome snoeirobot voor druivenplanten. De ongerepte natuur die ze kende van The Lord of the Rings is een van de vele redenen waarom ze voor een exchange naar Nieuw-Zeeland koos.

door
foto Alicja Obszynska

“Toen ik mijn oma vertelde dat ik naar Nieuw-Zeeland ging verhuizen, vroeg ze waarom ik in hemelsnaam naar het einde van de wereld zou gaan. Ik probeerde haar ervan te overtuigen dat het heus niet het einde van de wereld is, maar dat werkte niet echt. Dus bij deze, oma: een heleboel redenen voor jou.”

Afstudeerproject

“Ik ben bezig met het afronden van mijn masteropleiding Artificial Intelligence and Engineering Systems, en om de een of andere reden wilde ik per se iets doen dat met landbouw te maken heeft (vraag me niet waarom). Zonder een interessant onderwerp voor mijn afstudeerproject zou ik nergens komen, dus toen ik hoorde dat het niet alleen met landbouw te maken zou hebben maar ook met viticulture (wijnbouw), hoefde ik geen seconde na te denken. In Nederland zijn er niet veel mogelijkheden om in een wijngaard te werken – laat staan om daar iets met AI voor te doen – dus ik was (en ben nog steeds) superenthousiast.
Ik mag werken in een ontzettend leuk team aan een autonome snoeirobot voor druivenplanten. En we drinken elke week bier op kantoor. Op kosten van de onderzoeksgroep.”

Natuur

“Natuurlijk begon ik op een gegeven moment te zoeken naar een project in Nieuw-Zeeland, en ik denk dat de grootste reden daarvoor de ongerepte natuur hier is. Er is echt geen mogelijkheid dat je The Lord of the Rings hebt gezien zonder te denken: wow, wat een prachtige landschappen. (Sterker nog, ik ben het nu aan het kijken terwijl ik dit schrijf en denk nog steeds precies dat.)
Het is misschien de meest voor de hand liggende reden om Nieuw-Zeeland te bezoeken, dus ik heb het gevoel dat ik hier niet heel veel meer aan hoef toe te voegen.
Behalve misschien dat ze hier ook regenwouden hebben. En ik heb er laatst in geslapen – waarbij ik voor het eerst glimwormen heb gezien!”

“Er zijn hier ook ontzettend veel toffe vogels – van de beroemde kiwi’s, tot pinguïns, tot gekke weka’s die voor auto’s langs rennen en brutale kea’s die proberen in te breken in auto’s.
Het land heeft geen natuurlijke zoogdierpredators. Daarom heeft Nieuw-Zeeland zeer strikte maatregelen genomen om de verspreiding van zoogdieren te voorkomen en zoveel mogelijk schade te herstellen. Mensen worden aangemoedigd om op ze te jagen (ik word tegenwoordig zelfs blij als ik ze dood langs de weg zie liggen … en dat is gek, zeker voor iemand zoals ik), behalve op walvissen en zeehonden, die je hier ook kunt zien – en die mogen natuurlijk wel blijven.

En schapen, heel veel schapen.”

 

Sport

“Al die landschappen maken het ook mogelijk om mijn hobby’s te blijven doen. En om nieuwe te ontdekken! Het blijft voor mij bizar dat ik zowel de oceaan als de bergen op minder dan een uur afstand heb, terwijl ik ook gewoon makkelijk kan fietsen in onze vlakke stad. Dankzij dat alles kan ik elk weekend gaan hiken, klimmen, bergbeklimmen (en binnenkort ook skiën!), en ben ik begonnen met surfen.
Ik kan doordeweeks zelfs ’s middags buiten gaan klimmen, met uitzicht op Christchurch en de oceaan.”

Cultuur

“Nieuw-Zeeland voelt een beetje als de VS, maar dan beter gedaan. Kolonisatie? Zeker. Maar er is hier zó veel waardering voor de Māori-cultuur. Ik heb al zoveel woorden geleerd met dubbele lettergrepen dat je het je niet eens kunt voorstellen. Nee, maar even serieus: ze lijken hier echt hun best te doen om fouten uit het verleden recht te zetten, en dat waardeer ik enorm.
En ik ben eindelijk verhuisd naar een plek waar ik de officiële taal gewoon kan spreken!”

Deel dit artikel