TU/e toneel voor eindstrijd beste Meesterproef scholieren
Groepjes leerlingen van vijf verschillende middelbare scholen presenteerden donderdag in de Zwarte Doos hun examenopdracht voor een jury van TU/e-leden en een heel publiek. De strijd om de beste Meesterproef is een van de activiteiten die Pre-TU/e door het jaar heen organiseert om middelbare scholieren te enthousiasmeren voor techniek en ze een reëel beeld te geven over wat ze te wachten staat op de universiteit.
Een videogame, een robotarm-systeem om spullen mee uit kasten te kunnen halen en een tool om waterdichting mee te kunnen plaatsen: het zijn enkele voorbeelden van de eindprojecten die middelbare scholieren donderdag in de Zwarte Doos presenteerden voor de Meesterproef-finale. De Meesterproef is een eindproject voor leerlingen van Technasium-scholen uit Brabant-Oost. Dat zijn middelbare scholen waar leerlingen het extra vak Onderzoek en Ontwerp krijgen, dat ze klaarstoomt voor het volgen van een bêta-opleiding.
De TU/e dient niet alleen als toneel voor de eindstrijd voor beste Meesterproef, de universiteit is betrokken bij het gehele project, vertelt Maud Huising van Pre-TU/e. “We bieden expertbegeleiding, er zijn opdrachtgevers vanuit de universiteit en de jury van de finale bestaat uit hoogleraren, een docent en studenten van de TU/e.” Dit jaar waren studententeams InMotion en Totem Game Dev betrokken als opdrachtgevers. Die volgen een heel traject met de studenten, waarbij er verschillende feedbackmomenten zijn.
Overgang naar de universiteit
Tussen de presentaties door krijgen de leerlingen van TU/e-studenten een rondleiding over de campus. De studenten mogen daarbij zichzelf zijn, vertelt Huising. “We sporen ze aan om eerlijk te zijn en te vertellen hoe het echt is om te studeren aan de TU/e, zonder het mooier te maken dan het is of een verkooppraatje te houden. Zo weten de leerlingen waar ze straks aan beginnen.” Pre-TU/e is er niet voor om studenten over te halen om hier te komen studeren, benadrukt ze. Het is meer bedoeld als een soort smeermiddel, om de overgang tussen de middelbare school en de universiteit goed te laten verlopen. “We informeren scholieren over wat ze nodig hebben en geven bijvoorbeeld Challenge Based Learning-workshops om ze vast kennis te laten maken met het soort onderwijs dat we hier aanbieden.”
Activiteiten zoals de Meesterproef-finale geeft leerlingen vast een idee van hoe een campus eruitziet en voelt. “Ergens gaan kijken maakt echt het verschil”, zegt Carlien Schouten, netwerkregisseur van Technasium. Het haalt volgens haar de drempel om de stap te maken wat naar beneden. Ook voor het netwerk zelf zijn de activiteiten belangrijk. “We willen graag zien waar leerlingen binnenkomen en wat we ze mee moeten geven om zich op hun plek te voelen.”
Game
Wanneer de leerlingen terugkomen van de rondleiding is het tijd voor de prijsuitreiking. Het groepje dat in opdracht van het studententeam Totem Game Dev een game ontwikkelde wint de finale. Jurylid en hoogleraar Gerrit Kroesen prijst de leerlingen van het Eckartcollege om de inhoud van het project en dat er een concreet product uit is voortgekomen. Ook waren de leerlingen volgens hem sterk in de discussie na de presentatie. “Technasium in de volle breedte”, aldus Kroesen.
Het groepje van Totem Game Dev kreeg de opdracht om een spel te ontwikkelen met een focus op player engagement, vertelt Maarten Hundscheid, die de begeleiding van de scholieren onder zijn hoede had vanuit het studententeam. “Ik ben best onder de indruk van het spel dat ze ontwikkeld hebben. De leerlingen hebben mechanics gebruikt die je niet zo vaak samen ziet komen.” Finn de Groot, een van de leden van het groepje, is blij met de opdracht die ze kregen. “Je ziet dat videogames vooral gaan om geld verdienen, in plaats van om wat mensen daadwerkelijk leuk vinden aan spellen. Onze game is helemaal gefocust op dat laatste.”
Studeren aan de TU/e
De samenwerking met het studententeam beviel De Groot goed. “We gingen veel onze eigen weg en kregen af en toe advies. Aan het begin hadden we meerdere versies van ons designdocument, zodat we met Maarten konden bespreken wat haalbaar was en wat volgens hem goed zou werken.” Of de goede ervaring met het studententeam en de universiteit zou hebben bijgedragen aan zijn keuze om aan de TU/e te gaan studeren, blijft in het ongewisse. De leerling had zich – net als de rest van het groepje – al ingeschreven bij de universiteit. Hij hoopt er een dubbele bachelor Applied Physics en Computer Science te gaan volgen – als hij door de numerus fixus komt. Of hij zich bij Totem Game Dev aan gaat sluiten, weet hij nog niet. “Ik ben wel geïnteresseerd, maar ik vraag me af of ik er tijd voor zal hebben.”
Discussie