- De universiteit
- 13/09/2024
Achter de Schermen | Bart en Bart, glasblazers
Het reilen en zeilen van een universiteit is geen sinecure. Er zijn heel wat handen nodig om alles op orde te houden, van administratie tot schoonmaak en van beveiliging tot technisch onderhoud. Wie zijn de medewerkers achter de schermen die zorgen dat alles op rolletjes loopt? Cursor zet ze in de schijnwerpers. Vandaag: Bart & Bart, in-house glasblazers van de TU/e.
Glasblazers? Jazeker, glasblazers! Gewoon op de campus. Bart Huysmans en Bart Lommelen kennen elkaar al dik 25 jaar. Ze wonen in hetzelfde dorp, volgden dezelfde opleiding en werken nu bijna iedere dag samen in de glasblazerij in het Matrix-gebouw. En daar zijn ze heel blij mee want volgens hen is een universiteit "de mooiste plek om te werken als glasblazer".
Hoe laat klokken jullie in?
Lommelen: “We moeten uiterlijk negen uur ’s ochtends hier zijn, maar meestal proberen we hier om kwart na zeven al te zijn. Dan zijn we de file een beetje voor en kunnen we iets vlotter thuis geraken. We wonen namelijk allebei in België, in Mol. Dat is zo’n 55 minuten rijden.”
Huysmans: “Als je op tijd begint, dan mag je op tijd naar huis!”
Hoe zijn jullie in deze baan gerold?
Lommelen: “In Mol is er een opleiding, specifiek om het glasinstrumentmaken eigen te worden. Zoals sommigen metaalbewerking of houtbewerking volgen, hebben wij glasbewerking gevolgd. Glas is gewoon een fascinerend materiaal. Iets unieks wat niet iedereen doet en dat sprak mij wel aan.”
Huysmans: “Voor mij precies hetzelfde. Het was liefde op het eerste gezicht.”
En hoe kwamen jullie dan bij de TU/e terecht?
Huysmans: Ik werkte al zo’n 16 jaar bij Louwers (glas- en keramiekbedrijf, red.), totdat een bekende mij contacteerde die zei ‘Hier op de TU/e is nog een mooie job voor u’. En nu werk ik hier al meer dan zeven jaar.
Lommelen: Ik werk hier nu iets meer dan twee jaar. We hebben eerst samengewerkt bij Louwers. En aangezien hier op de TU/e iemand met pensioen ging was er een plaatske vrij. Toen heeft Bart mij meteen gebeld. De glasblaaswereld is maar klein. Er zijn niet heel veel glasinstrumentenmakers, dus men kent men en dan rolt het wel als er ergens een plaatske vrijkomt.
Hoe ziet jullie dag eruit?
Huysmans: Het eerste wat we doen is meestal de oven openzetten. De producten die we de dag voordien hebben gemaakt worden ontspannen in de oven en die leggen we daarna klaar zodat mensen ze kunnen komen halen.
Dan kijken we welk werk er ligt en verdelen we het een beetje onder elkaar, van waar heb je zin in, waar heb je geen zin in. We weten nooit van tevoren wat we moeten gaan doen. We krijgen elke dag nieuwe klanten, nieuwe uitdagingen en nieuw werk. Die komen gewoon binnenlopen.”
Lommelen: “Vooral van de scheikunde- en natuurkundefaculteit. Dat zijn de grootste klanten. Studenten en onderzoekers die iets online niet kunnen vinden, die komen dan bij ons om dat op maat te laten maken. Wij geven dan aan wat we allemaal kunnen en dan komen we tot een overeenkomst. Meestal komt het goed, eigenlijk krijgen we alles wel gemaakt dat er gevraagd wordt.
Huysmans: “Niet altijd de eerste keer hoor, maar uiteindelijk krijgen we bijna alles wel gemaakt.”
Als het kleine dingeskes zijn kunnen we er zeker 500 per week maken
Hoeveel producten maken jullie in een week?
Huysmans: “Dat ligt aan het product. Als het grote dingen zijn kan het goed zijn dat je drie dagen bezig bent met één ding. Dan is het vaak heel groot, met spiralen en smeltingen en moet het tussendoor in de oven om te ontspannen. Als het kleine dingeskes zijn kunnen we er zeker 500 per week maken.”
Lommelen: “En het varieert ook een beetje per periode.”
Huysmans: “Vlak voor de vakanties komen er veel reparatiewerken binnen. Dat zijn dan vaak koelers, of andere dingen die studenten stukgemaakt hebben, die proberen wij dan weer te maken voor de vakantie voorbij is en de lessen weer beginnen.”
Wat is het leukste aan deze baan?
Huysmans: “We mogen gewoon de mooiste dingen maken hier.”
Lommelen: “Voor een glasinstrumentenmaker is een universiteit eigenlijk toch wel de mooiste plek om je kwaliteiten te laten botvieren. Om toch te kijken hoe ver kunnen we gaan? Wat kunnen we en wat niet? Dat is het leuke aan deze job.”
En het minst leuk?
Huysmans: “Er zijn wel periodes dat er net wat minder werk is. Maar we proberen dan wel bezig te blijven en onze vaardigheden te verbeteren.”
Lommelen: “Machines aanpassen, materialen bestellen, en gewoon kijken wat er anders en beter kan. Dus die rustige periodes krijgen we meestal wel goed opgevuld.”
Waar zijn jullie het meest trots op?
Huysmans: “We proberen op elk van onze producten trots te zijn. We proberen echt alles zo mooi mogelijk te maken. Zo hopen we dat alle klanten die hier binnenkomen ook tevreden naar buiten gaan.”
Hoe laat klokken jullie uit?
Lommelen: “Omdat we meestal vroeg beginnen zijn we hier tot vier uur ongeveer.”
Wat doen jullie nadat je uitgeklokt bent?
Lommelen: “Dan ben ik vooral bezig met een leuke toffe vader te zijn en een goede partner voor mijn vrouw. De kinderen hebben hobby’s, daar maken we tijd voor, en dan proberen we zelf ook nog een beetje te genieten van het leven.”
Huysmans: “Ook het gezin op de eerste plaats natuurlijk. En dan speel ik zelf nog wat muziek, ik speel trompet waar ik veel tijd in steek. Trompet spelen mogen ze mij altijd voor wakker maken.”
Oproep: “Wij kunnen alles voor u maken!
Bart en Bart hebben het gevoel dat nog niet iedereen weet dat er een glasblazerij op campus zit. Om die reden wilden zij dit interview graag afsluiten met een oproep aan iedereen die glaswerk nodig heeft. “Voor al uw glaswerk moet je bij ons zijn! Van standaard dingen tot op maat gemaakt.”
Voor vragen kun je gewoon binnenwandelen in de glaswerkplaats (Matrix 0.212A), bellen (040 - 247 2972) of mailen (r.j.l.j.d.regt@). tue.nl
Discussie