Pollux opent in maart mensa Happie040

Als alles goed gaat, zal er in maart 2025 een mensa op de campus zijn die aan de ene kant doet denken aan vroeger (allemaal zelf hetzelfde opscheppen) en aan de andere kant modern inclusief is. Het eten zal namelijk ter plaatse gemaakt worden door (ex-)dak- en thuislozen van Springplank040. Uitbater Mounir Toub neemt met groot enthousiasme en verantwoordelijkheidsgevoel deze taak op zich.

door
foto Springplank040

De ruimte in de plint van Pollux is in november nog totaal kaal, maar Mounir Toub ziet al helemaal voor zich hoe de mensa die hij gaat opzetten, er uit komt te zien. “Het wordt een open keuken, zodat bezoekers en koks elkaar kunnen zien. Hier komt de counter waar eters de maaltijd kunnen halen. Aan de zijde bij het raam wil ik het liefst één hele lange gebogen tafel die S-vormig in de ruimte staat. Daar kan iedereen aanschuiven en samen eten wat de pot schaft.”

Gado gado

Die pot is wat “kok in hart en nieren” Toub betreft van zo een goed mogelijke prijs-kwaliteitverhouding en iedere dag anders. Hij laat een Excelbestand zien met daarin vijftig verschillende gerechten. We zien vislasagna, kipfilet met brie, gado gado, hutspot. “Het is niet standaard vegetarisch, maar ik zal wel vaak mijn best doen voor een vegetarische variant.” Verder belooft Toub dat het eten niet duurder zal worden dan 7,50 euro en dat er een degelijke maaltijd van vierhonderd gram geboden zal worden.

De mensa gaat Happie040 heten. Ook wil Toub een koffiebar opzetten in Terra. Die krijgt de naam Bakkie040 TU/e. De toevoeging TU/e is nodig omdat Bakkie040 reeds op Strijp-S bestaat. “Daar worden al Soepie040 en Koekie040 verkocht. Bij Springplank kun je maaltijden bestellen via Shoppie040.

Daklozen

Toub wordt nog regelmatig herkend van zijn tijd op tv, toen hij kookte voor 24Kitchen. Nu zet hij zich vooral in voor dak- en thuislozen van Springplank040. “Mijn team bestaat uit veertien (voormalig) daklozen en ik zie het als een leerschool voor ze. Ze zullen koken in Happie040 en daardoor zullen ze weten dat ze nodig zijn, dat er mensen op hen wachten. Er komt weer structuur in hun leven.”

Toub, naar eigen zeggen ook chef barista, eindbaas kok en ADHD-er, wil niets liever dan de mensen verbinden. “Daklozen met niet-daklozen, studenten met docenten, moslims met niet-moslims, vluchtelingen met niet-vluchtelingen en in Happie040 met name studenten met Springplank.”

Waarom Springplank?

De eigenaar van Haven (Castor, Terra en Pollux) heet Woonbedrijf en is een woningcorporatie. Dat betekent dat de overheid de organisatie toestemming verleent om sociale wooneenheden te verhuren. De studentenhuisvesting van Woonbedrijf valt onder Vestide.

Woonbedrijf heeft een sociaal-maatschappelijke taak en mag geen ruimtes verhuren aan derden die er dan winst gaan maken. Geen commerciële catering dus.

Binnen de doelstelling van de woningcorporatie past wel Springplank. Dat is een Brabantse instelling die dak- en thuislozen helpt hun draai in de maatschappij te vinden.

Duurzaam

Niet alleen qua voedsel let Toub op duurzaamheid. Hij gooit nooit eten weg en wil een grote vriezer om maaltijden te bewaren voor momenten dat ze nodig zijn, denk aan winteropvang van daklozen.
Ook de meubels en apparatuur wil hij “circulair oogsten”. Hij zoekt tweedehands spullen, showroommodellen of andere meevallers. “Ik vind het niet logisch als ik werk met mensen die geen eigen keuken in bezit hebben, dat ik ze dan met superluxe en dure apparatuur laat koken. En het is helemaal niet nodig om alles nieuw aan te schaffen.”

Bakkie040 TU/e hoopt Toub al in februari te kunnen openen. De Wonderbeans voor koffie en Wonderleafs voor thee komen van een fair trade plantage. “Ook hier gaat het me om re-integratie van dak- en thuislozen”, zegt Toub. “Dat de 735 bewoners van de Haven-gebouwen dan een fijne kop koffie van een barista kunnen drinken, is mooi meegenomen.”

Deel dit artikel