Steeds meer diefstal op campus: “deze maand al 25”
Het komt vaker voor dan we denken. Studenten die ergens zitten te werken, een koffie- of wc-pauze nemen en bij terugkomst beseffen dat ze bestolen zijn. Volgens beveiliger Ruud de Graaf nemen de aantallen alleen maar toe en zitten we momenteel in de drukste diefstalmaand van dit jaar. “We hebben al 25 meldingen gehad en de maand is nog niet eens voorbij.”
De Graaf vertelt dat er gemiddeld zo’n honderd diefstalmeldingen per jaar zijn. “Het gaat dan voornamelijk over diefstallen van laptops, telefoons of tassen die onbeheerd worden achtergelaten.”
Open campus
Hij legt uit dat juist op de TU/e mensen extra alert moeten zijn, omdat het een open campus is hier. “Ik begrijp waarom daarvoor gekozen is, want een open campus nodigt uit, maar daardoor kunnen mensen van buitenaf - dus ook dieven - makkelijk naar binnen.”
Dit lijkt nog niet bij iedereen door te dringen. Eerder deze week kreeg De Graaf nog een melding van een diefstal in Atlas. “De dader was natuurlijk al weg, maar ik ben hierna een ronde gaan doen door de gebouwen. Binnen een paar meter zag ik al dat overal laptops, telefoons en tassen onbeheerd achtergelaten werden”, vertelt hij. “Zo wordt het de dieven natuurlijk wel makkelijk gemaakt.”
Volgens De Graaf zijn ze er op beleidsniveau mee bezig om dieven beter te weren van de campus. Wat voor veranderingen hierbij komen kijken en wanneer deze precies worden ingevoerd is nog onduidelijk. “Dat duurt nog wel eventjes.”
Lockers
In de tussentijd benadrukt hij om lockers te gebruiken in plaats van de spullen zomaar achter te laten. “In vrijwel alle gebouwen zijn rondom studieplekken lockers te vinden. Weet je ze niet te vinden dan kan de receptionist je de weg wijzen”, aldus De Graaf. “Uiteindelijk blijft het toch de verantwoordelijkheid van de gebruiker zelf.”
Mocht je iets verdachts zien, bel dan het noodnummer van de TU/e: 040 247 2222. Dan kan de beveiliging meteen ter plekke komen en mogelijk diefstal voorkomen.
Discussie