Studenten halen schouders op voor genderneutrale toiletten
Er is sinds kort nieuw beleid voor inclusiever sanitair op de campus. De bedoeling is dat een deel van de toiletten in elk gebouw genderneutraal wordt. Voor de meeste studenten lijkt het nieuwe beleid een non-issue te zijn, al storen sommigen zich wel aan viezigheid. Vier studenten vertellen hoe zij over de toiletten denken.
‘Ik begrijp niet waar mensen moeilijk over doen’, schreef Loïs Boursaut in een bericht aan Cursor, doelend op de reacties van sommige studenten op berichtgeving over het nieuwe beleid. De Erasmus-student bij Electrical Engineering is sinds september in Eindhoven en had in eerste instantie niet eens gemerkt dat de toiletten in Neuron genderneutraal waren. “Ik heb geprobeerd om de reacties van anderen te begrijpen”, vertelt hij later in een interview. “Maar ik kan oprecht niet begrijpen waarom iemand tegen genderneutrale toiletten zou zijn. Ik denk ook niet dat de discussie erover interessant is.”
Hij beseft wel dat de toiletten voor hem minder bedreigend zullen voelen dan eventueel voor vrouwen, omdat hij een man is. “Ik snap dat toiletten een intieme plek zijn en dat het raar kan voelen voor vrouwen als iedereen daar binnen kan stappen. Maar in de gemeenschappelijke ruimte was je alleen je handen, de rest doe je achter een gesloten deur.” Hij vindt het goed dat deze toiletten er zijn voor mensen die anders niet weten welke ze moeten kiezen, maar ook voor andere mensen is het volgens hem fijn om naar het eerste toilet te kunnen dat je tegenkomt.
Inclusief, maar vies
Oorspronkelijk vond ook masterstudent Eneritz Murillo de toiletten een goed idee, net als haar dispuutgenoten. “We zeiden tegen elkaar: ‘Wat goed dat ze dit doen, wat inclusief.’ Ik vond het als architectuur-student ook goed dat ze op deze manier de ruimte efficiënt gebruikten.” Maar toen ze samen met haar vriendinnen vaker in Neuron ging studeren, verdween het enthousiasme snel, omdat de wc’s vies waren. “Dat is niet omdat de wc’s genderneutraal zijn, maar specifiek omdat mannen er gebruik van maken.” Die zijn volgens haar niet in staat om de ruimte op een goede manier met anderen te delen, omdat ze niet opletten of het vies wordt en het toilet na gebruik ook niet schoonmaken. “Ze snappen niet dat vrouwen daadwerkelijk op de wc moeten gaan zitten om hun behoefte te doen.”
De toiletten van MetaForum zijn er na een weekend zonder schoonmaak erger aan toe dan festivalwc’s
De toiletten vaker schoonmaken is volgens haar symptoombestrijding, omdat het niets verandert aan het gedrag van de mannen die de wc’s vies achterlaten. De enige oplossing is volgens haar als mannen leren om een ruimte te delen, maar ze heeft er weinig vertrouwen in dat dat gaat gebeuren. Met haar vriendinnen studeert ze nog steeds vaak in Neuron, maar loopt dan wat meer trappen naar beneden om in de kelder naar de vrouwentoiletten te gaan.
Urinoirs als oplossing
Ook masterstudent Electrical Engineering Roel Wijnands vindt dat mannen onhygiënisch zijn tijdens het gebruik van reguliere toiletten en denkt niet dat dat snel zal veranderen. Volgens hem moeten er daarom in genderneutrale toiletten wel urinoirs zitten, bijvoorbeeld achter een deur, zoals ook als optie in het nieuwe beleid beschreven staat. “Als je in Flux naar een wc-blok gaat waar geen urinoirs zijn, dan zijn de toiletten meteen een stuk viezer. En je moet al helemaal niet naar de wc in MetaForum gaan op zondagmiddag, op een verdieping met veel studieplekken zitten maar twee wc’s. Die zijn er na een weekend zonder schoonmaak erger aan toe dan festivalwc’s.”
Wat nog wel het beste is aan urinoirs, is volgens Wijnands dat de doorloop veel sneller is. “Je ziet dat vrouwen normaal altijd heel lang in de rij moeten staan voor de wc en dat bij de mannen dan alle toiletten vrij zijn. Waarom zou je dan niet ook vrouwen daar gebruik van laten maken? Het is efficiënt en ja… boeien.”
Omdat de meeste mensen in zijn omgeving geen problemen hebben met de genderneutrale toiletten an sich, gaan de discussies er meer over hoeveel urinoirs er nodig zijn en wat dan optimaal is. Bij de wc’s van bar het Walhalla, waar hij achter de bar staat, wordt het bijvoorbeeld wel lastig om de mannenwc’s genderneutraal te maken. “Het zou kunnen, maar je loopt binnen en kijkt direct tegen de urinoirs aan. Ik zou het niet erg vinden, maar ik kan me voorstellen dat vrouwen niet tegen drie pissende mannen aan willen kijken. Maar dat zou dan aan vrouwen zijn om te kiezen of ze dat willen of niet.”
Beide opties
Dat er een keuze is, vindt studente Biomedical Engineering Isabelle* belangrijk. “Ik ben zelf queer in de zin van mijn seksualiteit, dus ik ken veel mensen die dat ook zijn. Ik merk wel aan mensen die buiten de boot vallen wat betreft gender, dat ze het fijn vinden dat deze toiletten er zijn. Maar als vrouw zijnde snap ik ook dat het sneller onveilig voelt, alleen met een andere man in de ruimte. Beide opties moeten er dus zijn.” In de praktijk voelen de genderneutrale toiletten voor haar nu nog “wat gekkig”, maar ze verwacht er nog wel aan te wennen.
Dat de universiteit dit beleid maakt vindt ze een goede zaak. “Het is nou eenmaal een ding in de maatschappij, als universiteit moet je daar ook in groeien. Dat inclusiviteit belangrijk is, kun je als universiteit niet negeren.” Om haar heen merkt ze niet dat mensen erg met de genderneutrale toiletten bezig zijn. Pas als het ter sprake komt, gaan mensen er volgens haar wat van vinden. “En dan wordt het snel zwart-wit. En gaat het meteen over dat we ons allemaal aan moeten passen voor een klein groepje. Dan denk ik: dat kun je wel vinden, maar het is niet dat dit een hele grote aanpassing is. Voor mensen die er baat bij hebben is het een groot iets, voor jou en mij niet. En anders ga je gewoon naar een mannen- of een vrouwentoilet, want die zijn er ook nog gewoon.”
*Achternaam bekend bij de redactie.
Discussie