
Kamernood blijft komende jaren onverminderd hoog
De krapte op de woningmarkt stelt het geduld van studenten op de proef
Studenten die het ouderlijk huis verlaten, moeten soms over een goede dosis vastberadenheid beschikken om een geschikte woning te vinden, of genoegen nemen met minder. Daar komt voorlopig geen verandering in. Al zet de miljardenimpuls van project Beethoven wel zoden aan de dijk.
Er gebeurt een hoop op de woningmarkt in de Brainportregio. De nieuwe wet betaalbare huur is iets langer dan een halfjaar geleden ingegaan en met de 2,51 miljard van project Beethoven – de investering in publieke voorzieningen, wonen, mobiliteit en talentontwikkeling – ligt er aan subsidies en financiering genoeg op de plank.
Zo wordt er 245 miljoen euro vrijgemaakt voor de realisatie van 17.000 woningen en 2280 extra studentenwoningen in de hele Brainportregio. Al gaat het nog jaren duren voordat studenten hiervan de vruchten kunnen plukken. Ondertussen lopen ontwikkel- en bouwplannen achter op de groeiende behoefte aan woningen in de stad en regio.
Bijbouwen
Volgens het Landelijke platform Studentenhuisvesting Kences, dat kijkt naar de definitieve bouwplannen per gemeente, had Eindhoven plannen voor 1012 studenteneenheden in 2024. Daarvan zijn er 735 opgeleverd in de vorm van drie nieuwe woontorens op de TU/e-campus. Een eenheid kan elke woonvorm zijn, voor studenten vaak een kamer, studio of appartement.
De gemeente heeft in het convenant studentenhuisvesting samen met andere partners de ambitie vastgesteld om 3410 studenteneenheden bij te bouwen tot en met 2028. De TU/e is ook lid van dit convenant. Universiteiten kunnen wettelijk gezien geen woonruimtes bouwen, maar mogen wel samenwerken met ontwikkelaars.
We willen dat de situatie niet verslechtert voor de groep die nu niet goed woont
Schaalsprong
Op dit moment heeft de gemeente een actueel tekort van circa 1500 studenteneenheden. En dan moet er vanwege de schaalsprong fors worden bijgebouwd. In het Nationaal versterkingsplan Microchip-talent, ook wel project Beethoven genoemd, staat een opgave van 4600 extra studentenwoningen tot 2030, voor de hele Brainportregio.
“We richten ons op bijbouwen voor de groei van studenten”, duidt Mariska, senior adviseur Wonen van de gemeente. “We houden daarbij geen rekening met studenten die nu een dure eenheid huren, maar op zoek zijn naar een betaalbare eenheid en studenten die thuis wonen en lange reistijden hebben. Wel willen we dat de situatie niet verslechtert voor deze groep, die nu niet goed woont.”
Beethoven
De 245 miljoen uit project Beethoven voor nieuwe woningen zal verstrekt worden via subsidies, zegt de wethouder Wonen Mieke Verhees. “Na de zomer komt daar een loket voor. Er wordt nu een inventarisatie gemaakt voor welke projecten zich daarvoor lenen.” Ontwikkelaars kunnen daarmee aanspraak maken op een subsidie van gemiddeld 33.000 euro voor onzelfstandige studenteneenheden (met gedeelde voorzieningen).
Project Beethoven zet ook in op groei en een toestroom van internationale masterstudenten, die toch net weer andere woonbehoeftes hebben dan Nederlandse bachelorstudenten. “Ze hebben over het algemeen iets meer te besteden, zijn wat ouder, kunnen aanspraak maken op huurtoeslag en vinden het minder erg om zelfstandig te wonen”, zegt de senior adviseur Wonen. “Het is ook een groep die wat makkelijker in de regio kan landen dan Nederlandse studenten. Die accepteert het wat eerder om in bijvoorbeeld Helmond te wonen.”
Frustrerend
Toch blijven nieuwbouwprojecten achter, ziet Verhees. Projecten lopen onder meer vertraging op door de stijgende prijzen van grondstoffen en arbeid. “Maar we zien ook dat 20 procent van de projecten van sociale woningbouwcorporaties vertraging oploopt door bezwaren van omwonenden via de Raad van State. Dat is hun recht, maar het is frustrerend. Zeker omdat we nog geen project hebben gehad dat er niet doorheen is gekomen.”
De gemeente probeert nu te kijken naar hoe ze dingen kunnen versnellen. Zo zit ze op dit moment een keer per week aan tafel met woningcorporaties. “Dat proberen we nu ook met projectontwikkelaars te doen.” De gemeente wil daarnaast de bestaande woningvoorraad beter gaan benutten door woningdelen, deelwonen en hospitaverhuur te stimuleren.
Wet betaalbare huur
Wat meespeelt in het kamertekort, is de Wet betaalbare huur die vorig jaar juli is ingegaan. Door de nieuwe wet gaan steeds meer huurwoningen in de verkoop. Dat merken ook de gemeentelijke Huurteams in Nederland, waaronder die in Eindhoven. Die krijgen meer meldingen van studenten die hun woning moeten verlaten omdat het verkocht wordt.
Verhees heeft daar geen zicht op, omdat het om particulier bezit gaat. “We horen wel signalen, maar die gaan vooral om panden van huisjesmelkers, waarvan de huur voor bewoners al hoog was en waar aan onderhoud weinig wordt gedaan.”
Landen in Eindhoven
Dat het voor studenten soms lastig kan zijn om een woning te vinden, blijkt wel uit het verhaal van masterstudent Built Environment Margarita (achternaam bekend bij redactie). Zij woonde tijdens de afgelopen introweek met haar partner, die ook aan de TU/e begon, in een eenpersoonskamer. Die was aangeboden door de broer van de eigenaar van een Airbnb, waar ze na aankomst verbleven. Ze had geen contract.
Na twee weken verhuisde het stel naar een zolderkamer van 15 vierkante meter voor 1400 euro. Ze had een adres nodig om zich te registeren bij het consulaat. Ondertussen zocht ze naar wat anders. Dat ging alleen stroever dan gehoopt.
Karaseva is een internationale student uit Israël, haar man komt uit Rusland. “Het was problematisch. Ik denk omdat we buitenlanders, studenten en een koppel zijn. Verhuurders willen toch liever werkende mensen in hun appartementen dan studenten, want dat geeft meer zekerheid. En die kunnen ze vinden.”
Ondanks het verstrekken van veel documenten van zichzelf en die van hun ouders, had het koppel na 2,5 maand actief zoeken en na vele bezichtigingen nog altijd geen succes. Tot ze het geluk had dat het een appartement kreeg toegewezen begin oktober in Haven, de drie recent opgeleverde woontorens. “Het is perfect. Het is betaalbaar, nieuw en op de campus.”
Discussie