
Situatie VS maakt uitwisseling minder vanzelfsprekend
Studenten die op uitwisseling willen gaan naar de VS werken hier vaak maanden naartoe. Maar sinds Trump aan de macht is, is het niet helemaal zeker of de exchange door kan gaan. Een lastig dilemma waarbij het reisadvies doorslaggevend zal zijn. TU/e’s International Office volgt een aangepast reisadvies. Momenteel zijn er zeven TU/e studenten die in de VS verblijven. Martina Goverts is een van hen.
De ontwikkelingen in de Amerikaanse politiek ten opzichte van universiteiten en de incidenten rondom inreizen in de VS zijn bijna niet bij te houden. Tegelijkertijd is heel onzeker wat de effecten zijn de komende maanden. TU/e’s International Office coördinatoren van de faculteiten hebben studenten die in de VS een exchange of stage (willen gaan) doen een mail gestuurd met een aangepast reisadvies. Hierin staat het belang van goede reispapieren en de noodzaak van een man- of vrouwaanduiding in het paspoort.
Volgens informatie van de facultaire exchange coördinatoren hebben momenteel een tiental studenten aangegeven in Q4 of Q1 volgend academisch jaar naar de VS te willen gaan. “Deze zullen daar op korte termijn kosten voor moeten maken. Nu het consulaat in Amsterdam wegens verbouwing is gesloten tot eind juni moeten studenten ook uitwijken naar België of Duitsland om een visum aan te vragen en daardoor extra kosten tegenkomen.” Een ingestelde werkgroep van de TU/e analyseert momenteel de mogelijke gevolgen van de ontwikkelingen in de VS die invloed kunnen hebben op het (in)reizen en verblijven in de VS.
Buitenlandtrip
Martina Goverts is al in de V.S. De masterstudent Applied Physics doet een onderzoeksstage bij universiteit Harvard in Boston. Zij ontving het volgende advies van de uitwisselingscoördinator bij AP: De kleurcode van het reisadvies voor de VS is groen. Er zijn dus geen directe gevolgen voor je geplande onderwijsactiviteiten. We raden je wel aan om het reisadvies en de ontwikkelingen in de gaten te blijven houden.
“Een update is goed, maar de informatie die ik van het Harvard International Office (HIO) krijg is concreter en relevanter voor mij. Het meest recente advies van het HIO is: wees voorzichtig met reizen naar het buitenland en wees je bewust van de extra risico’s van het delen van berichten over de situatie in het Midden-Oosten”, zegt Goverts. “Voor mij verandert er nu niet zo veel. Een van de zorgen onder veel internationale studenten is of ze nog wel toegelaten worden tot de V.S. als ze naar het buitenland reizen.”
Goverts is twee weken geleden op een weekendtrip naar Montréal (Canada) geweest met de bus. “Dit is een grensovergang die dagelijks door heel veel mensen wordt gebruikt en de passage verliep voor mij soepel. Verder ben ik niet meer van plan om de V.S. te verlaten voor het eind van mijn stage.”
Controversiële onderwerpen
Omdat Goverts’ onderzoeksproject niet (direct) afhankelijk is van federale funding is ze niet bang dat haar project ineens stopt. Wel is ze voorzichtig met wat ze deelt op sociale media. “Ik zou nu niet zo snel een bericht plaatsen over controversiële onderwerpen. Dit deed ik sowieso eigenlijk niet zoveel, maar nu is het echt bewust.”
Goverts verkeert in een omgeving met veel universiteiten en dus ook veel wetenschappers. “De meeste mensen die ik spreek zijn tegen het huidige beleid. Voor een mondeling gesprek is het dus niet nodig om terughoudend te zijn met ‘verboden’ woorden. Ik heb begrepen dat het op sociale media of in beursaanvragen belangrijker is om je woorden zorgvuldig te kiezen. Volgens verschillende nieuwsartikelen wordt er AI gebruikt om social media van visumhouders te screenen.”
De politieke situatie in de V.S. is erg onzeker nu, benadrukt Goverts. Op 15 april mailt ze: “Vandaag is er hier 'breaking news': Harvard heeft besloten om niet akkoord te gaan met de eisen van de regering om haar diversiteitsprogramma's af te schaffen, studentenprotesten te beperken en zich te onderwerpen aan staatsbemoeienis in ruil voor federale financiering. Bovendien gaan er steeds meer verhalen rond over Harvard-studenten van wie het visum wordt ingetrokken. Vanwege al die onzekerheid, zou het mij moeilijker lijken om op dit moment nog te besluiten om op stage naar de V.S. te gaan.”
Reisadvies
Op 25 maart heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies VS niet negatief gesteld, maar aangepast. Ze wijst dan vooral op de controles aan de Amerikaanse grenzen. Die controles op documenten waren er uiteraard altijd al, maar ze zijn recent wel aangescherpt. BuZa roept Nederlanders op om hun papieren goed op orde te hebben, en zich ook te houden aan de inreisvoorwaarden. Het reisdoel moet goed omschreven zijn en de geldigheidsdatum van het visum is belangrijk. Arrestatie, detentie of landuitzetting zijn mogelijke sancties, laat Tanita Nieuwenhuizen van het BuZa weten in een mail.
Ook maakt BuZa melding van de nieuwe Amerikaanse regels omtrent geslachtsaanduiding in documenten (M/V). ‘De impact daarvan is verder (nog) niet duidelijk; daarvoor verwijzen we naar de Amerikaanse overheid (i.c. het Amerikaanse consulaat in Amsterdam). Dit zijn immers Amerikaanse regels; Nederland of het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft daar verder niets over te zeggen’, schrijft ze. BuZa heeft geen aanleiding om specifieke adviezen te geven voor wetenschappers/onderzoekers als groep.
Discussie