
TU/e-spin-off komt met kompas voor mensen met dementie
De kwaliteit van leven verbeteren voor mensen met dementie. Dat is waar tweelingsbroers en alumni Rick en Vincent Eurlings op focussen met hun bedrijf Aumens. Hun eerste product, het Aumens Kompas, is speciaal ontwikkeld zodat mensen met dementie altijd de weg naar huis kunnen vinden. “Wij willen deze mensen een stukje autonomie teruggeven”, aldus Rick Eurlings, medeoprichter van Aumens.
Het Aumens Kompas was genomineerd voor de Nationale Zorginnovatieprijs die woensdag is uitgereikt. De broers gingen er niet met de prijs vandoor, maar volgens Rick Eurlings is een nominatie op zich al erg positief. “Een wedstrijd als deze is superbelangrijk bij het creëren van een netwerk met zorginstellingen, zodat zij van het kompas weten en het ook kunnen aanbieden.” Hij benadrukt dat voor nu hun focus op het Aumens Kompas ligt, maar dat ze al nadenken over nieuwe concepten. “Allemaal met als doel het teruggeven van autonomie aan mensen met dementie.”
Het idee voor het kompas heeft de tweeling niet zelf bedacht. Het concept komt van Rens Brankaert die er zo’n tien jaar geleden op kwam tijdens zijn PhD. Op dit moment werkt hij onder andere als universitair docent bij Industrial Design en onderzoeker binnen zijn eigen onderzoeksgroep Expertise Center for Dementia & Technology. “Rens werd toentertijd geïnspireerd door zijn eigen opa. Die had dementie en raakte regelmatig de weg kwijt”, vertelt Rick Eurlings. Brankaerts ambitie ligt volgens Eurlings vooral bij onderzoek en lesgeven. “Vandaar dat hij op zoek was naar een team dat zijn vinding graag de markt op wilde brengen. Mijn broer Vincent en ik zijn daar nu druk mee bezig.”
Intuïtief kompas
Het Aumens Kompas (zie hoofdfoto) werkt simpel en vooral heel intuïtief. “Het kompas is samen met de doelgroep ontwikkeld, zodat het voor de persoon met dementie meteen duidelijk is wat hij of zij moet doen”, legt Eurlings uit. “Met een druk op de knop kun je de locatie van iemands voordeur instellen en dan wijst de rode wijzer altijd naar die plek. Daarnaast zit er ook een gps-tracker in, zodat verzorgers kunnen zien waar iemand zich bevindt.”
De gps-tracker is volgens Eurlings vooral bedoeld als ‘vangnet’. “Bij gebrek aan beter gebruiken verzorgers op dit moment wel eens airtags, bijvoorbeeld in de zak van de persoon met dementie. “Maar dan mis je nog steeds het stukje autonomie, want dan ligt de verantwoordelijkheid bij de verzorger die de persoon moet gaan zoeken”, legt hij uit. “De hoofdfunctie van het Aumens Kompas is juist om mensen met dementie weer in hun kracht te zetten, door ze de tools te geven om zelf hun weg terug te vinden.” De gps-tracker is vooral bedoeld ter geruststelling van de verzorgers. “En mocht het toch een keer voorkomen dat iemand de weg niet terugvindt, dan heb je hem als back-up.”
Veertig procent van de thuiswonende mensen met dementie komt gemiddeld niet eens een keer per week buiten
Bijna nooit buiten
Volgens de Aumens-oprichter komt het tot nu toe bijna nooit voor dat mensen met dementie de weg niet terugvinden met het kompas. “We hebben het product met de doelgroep getest. Van de bijna veertig deelnemers waren er maar twee of drie die moeite hadden hun weg terug te vinden”, zegt hij. “Het is belangrijk om te weten dat dit allemaal mensen waren in een vergevorderd stadium van dementie. Voor de deelnemers met lichte of milde dementie deed het kompas precies wat het moest doen. Dat is mooi, want dat is ook precies de doelgroep waar we nu op focussen.”
Volgens hem valt er bij die groep namelijk veel te winnen. Driekwart van de mensen met dementie woont nog thuis met hulp van thuiszorg en/of naasten. “Veertig procent van deze groep komt gemiddeld niet eens een keer per week buiten. Vaak omdat ze op voorhand al bang zijn te verdwalen en er niet altijd iemand is om mee te lopen.” Met het Aumens Kompas hopen de broers de zelfstandigheid van deze groep te bevorderen.
We zagen tijdens onze studie Industrial Design zo veel mooie ontwerpen die op de plank belandden
De markt op
Dat het concept zo lang op de plank heeft gelegen is volgens Eurlings niet te wijden aan een gebrek aan kwaliteit. Volgens hem gebeurt het regelmatig dat mooie concepten blijven liggen omdat er niemand is om ze de markt op te brengen. “Mijn broer en ik hebben tegelijkertijd een bachelor Industrial Design (ID) gedaan. Zo hebben we Rens Brankaert leren kennen, hij was toen onze docent. We zagen tijdens onze studie zo veel mooie ontwerpen die op de plank belandden, dat we na onze bachelor zijn gewisseld naar een master bij Industrial Engineering & Innovation Sciences (IE&IS), ook hier aan de TU/e. ID is namelijk sterk in ontwerp, maar IE&IS juist in de vermarkting van producten.”
Tegen het einde van hun master kwamen de broers Eurlings, Brankaert tegen. “Dat was een hele gunstige timing kun je wel zeggen.” Op dat moment was Brankaert namelijk op zoek naar enthousiastelingen die potentievolle ontwerpen, zoals het kompas, zouden willen vermarkten. “Dat kan hij natuurlijk ook zelf, maar zijn passie ligt echt bij onderzoek en onderwijs. Dus voor ons was dit een hele mooie kans.”
Discussie