Beleggende studenten niet bang voor Trump

"Als investeerder voor de lange termijn weet je dat dit soort dingen kunnen en zullen gebeuren"

De beurs schommelt deze week flink door de aangekondigde importheffingen van de regering-Trump. De leden van B&R Beurs, de studentenbeleggingsvereniging van de TU/e, is dat ook niet ontgaan. De meerderheid is pessimistisch, maar van paniek is geen sprake. En er is ook een voordeel: de kans om koopjes te scoren.

door
foto AF Digital Art Studio / iStock

‘Uitverkoop op de beurs’ en ‘rode cijfers tekenen beursval’: de krantenkoppen liegen er niet om. Het is paniek op de beurs, al lijkt die zich ook weer wat te herstellen naarmate de week vordert. Toch is er geen sprake van paniek bij B&R Beurs. “Als investeerder voor de lange termijn weet je dat dit soort dingen kunnen en zullen gebeuren. Het zorgt dus ook niet voor angst”, zegt Quincy Salden, penningmeester bij de vereniging. ”Sommigen gebruiken deze periode juist om voorzichtig aandelen bij te kopen en hun langetermijnstrategie voort te zetten.”

Verdampen

Een van die beleggers is student werktuigbouwkunde Inder de Boer. De Boer is door zijn technische studie vooral geïnteresseerd geraakt in technische aandelen. “Bijvoorbeeld die van ASML. Maar ook de technologie achter Bitcoin boeit me. Die aandelen kocht ik al vroeg, dus dat was een geluk.” Momenteel is, naast de traditionele aandelen, ook Bitcoin flink gedaald. “Ik heb de afgelopen weken veel geld zien verdampen.”

Toch is De Boer daar niet zo van onder de indruk omdat hij over de jaren wel vaker de cijfers heeft zien dalen en weer stijgen. Sterker nog, hij ziet dit als een mooi moment om koopjes te scoren. “Nu ik werk naast mijn studie heb ik wat meer te besteden en ik heb nu twee maandsalarissen extra kunnen inleggen. Alles is goedkoop nu, dus dat is fijn.”

Vertrouwen

Maar het sterke dalen doet wel een beetje pijn. “Ik zie natuurlijk ook hoe lang ik moet werken om het verloren geld terug te verdienen”, zegt De Boer. “Maar ik weet ook dat over de lange termijn de beurzen weer stijgen.” Wat er wel veranderd is voor De Boer, is dat hij in deze schommelende beurstijden veel vaker en actiever kijkt waar er kansen voor hem liggen.

Vertrouwen in crypto heeft hij zeker nog. “Dat komt door de technologie achter Bitcoin. Met altcoins (alternatieve cryptovaluta voor Bitcoin, red.) daarentegen houd ik me niet echt bezig. Trump kan dingen wijzigen, maar het vertrouwen dat mensen hebben in Bitcoin valt daarmee niet zomaar weg.”

Poll

B&R Beurs heeft bijna 200 leden die in hun vrije tijd graag bezig zijn met beleggen. “Het nieuws leeft binnen de vereniging, zeker omdat de meerderheid van de leden zelf ook aandelen heeft”, zegt Salden.

Hij zette een poll uit om de stemming te peilen in de vereniging. Het sentiment lijkt overwegend pessimistisch met een nadruk op een mogelijke bear market. Dat is het geval als de aandelen met 20 procent zijn gedaald. Toch verschillen de meningen over de marktsituatie binnen de vereniging, en zeker over of er een recessie komt, en zo ja, wanneer. Ook leven er zorgen over hoe de situatie zich verder gaat ontwikkelen, maar van echte paniek is geen sprake.

Rendement versus loon

“Al sinds mijn jeugd ben ik geïnteresseerd in beleggen omdat mijn vader en opa dat ook deden”, licht De Boer toe. “Vanaf mijn veertiende kocht ik zelf aandelen. Beleggen kan veel opleveren als je er vroeg mee begint.” Hij zag al snel het verschil tussen een studentenloon en het rendement dat er te verdienen valt op de beurs. “Een maand werken tegen een studentenloon of een dag op de beurs kan evenveel opleveren.”

Wat de verwachtingen voor de komende maanden betreft, is er veel onzekerheid. “Wat wel zeker is, is dat de markten volatiel zullen blijven door de voortdurende onzekerheid rondom de regering-Trump en de gevolgen van zijn beleid”, aldus Salden.

Disclaimer: Cursor, noch de mensen die wij voor dit stuk hebben gesproken, geeft financieel advies of beleggingsadvies. Het gaat puur om persoonlijke ervaringen.  

Deel dit artikel