- Campus
- 09/09/2024
TU/e-vis Egbert gaat wellicht verhuizen
Kan de karper wel overleven in de -op het oog- vieze vijver?
Egbert, de vriendelijke dikke karper in de vijver voor Atlas, is bij vele TU/e’ers wel bekend. TU/e-medewerker Marjolijn van den Heuvel viel op hoe vies de vijver eruit ziet én dat Egbert een celibatair leven lijkt te leiden. Daarom zocht ze contact met de TU/e en liet een karperadviseur komen om te kijken wat het beste is voor zijn toekomst. Blijft hij hier of gaat hij toch naar een ander heenkomen?
“We kunnen vooropstellen dat Egbert gezond is”, zo laat Marco Zegers van Adviesgroep Koi en Vijver weten. “Je zou het misschien niet zeggen, maar de vijver is niet zo vies als ie lijkt. Er zijn metingen gedaan van het water waarbij de hoeveelheden van nitraat en nitriet erg meevielen. Alleen de hoeveelheid ammoniak was verhoogd.” Van den Heuvel: “Dat is ook wel te verklaren met alle ganzenpoep die door die beesten wordt achtergelaten en regelmatig de vijver in wordt gespoten bij een schoonmaaksessie. Maar dat zal vanaf nu niet meer gebeuren om Egberts leefgebied schoner te houden, is mij verzekerd door de TU/e.”
Gewoonlijk is Van den Heuvel met cijfers bezig in het reporting en analysis team van de afdeling Finance & Control. Maar ze heeft een groot hart voor dieren en voelde de behoefte eens goed naar Egberts gezondheid te laten kijken. “Een maand of twee geleden liep ik met een collega buiten en zag ik de vieze vijver. Opeens kwam er ook een vis aanzwemmen. Dat verraste me en het leek me niet echt een gezonde situatie voor hem.”
“Een vriend van mij werkt bij Glorieux, een landgoed waar ze ook een vijver hebben met karpers, dus dat leek me wellicht een betere optie. Maar daar mag ie alleen komen als ie gezond is, en dus besloot ik een karperadviseur te zoeken.” Ook zocht ze contact met Thijs Mooren, accountmanager beheer & onderhoud van de TU/e, waarna ze erachter kwam dat de vis Egbert heet en zelfs een eigen Instagramaccount (@egbertthefish) heeft. Daar zocht ze ook contact mee.
Medische keuring
Egbert is een mannetje, weten we nu zeker na zijn medische keuring. En hij ziet er gezond en goed uit. Van den Heuvel heeft ook van alles bijgeleerd na het luisteren naar de karperadviseur. “Die kan aan de stand van de kieuwen (dus de manier van bewegen bij ademhalen, red.) zien of de vis in een fight of flight modus zit. En aan de kiewen van Egbert te zien is hij ontspannen en happy.
Egbert is geen wilde karper, maar een mukashi ogon karper. “Mukashi is ‘antiek oud goud’ in het Japans, en ‘ogon’ betekent metallic. Het beschrijft de kleur van Egbert. "Dit type karper is ook makkelijk tam te krijgen”, weet Zegers. “Maar de koi karper is in ieder geval een groepsdier en dus zou het beter zijn een vriendinnetje voor Egbert te vinden. De vijver waar hij nu zit is wel diep genoeg. De waterdiepte is 1 meter en dat is voldoende om in de zomer te schuilen voor de hitte en in de winter voor de vrieskou.”
Ondanks dat de vijver er vies uit ziet, valt de waterkwaliteit toch best mee. “Er zitten algen in die op organische wijze voor voedsel zorgen”, zegt Zegers. “Maar de uitwerpselen van de ganzen zijn dan wel weer schadelijk.” Mooren: “Nu we dit weten, zullen we die niet meer in de vijver spuiten.”
Van den Heuvel: “Gelukkig blijkt uit de inspectie van de vijver en Egbert dat de situatie meevalt en dat er wel een goed zuurstofmechanisme in de vijver zit. Dat helpt om de leefkwaliteit goed te houden bij grote temperatuurverschillen.”
Zegers kon niet de volledige medische keuring van de vis uitvoeren omdat hij niet goed te vangen bleek. Hij lokte hem met een broodstengel waar Egbert gretig op afkwam, maar op het moment dat Zegers een kleine sample van zijn slijmhuid wilde schrapen om te checken op parasieten, zwom hij direct weg. Het is nu niet bekend of hij een te hoge hoeveelheid parasieten bij zich draagt. Zegers: “Elke karper heeft er wel wat, maar als het er te veel worden, kan het gevaarlijk worden. Toch verwacht ik dat niet, want hij ziet er echt gezond uit verder.”
Voeding
Er wordt regelmatig brood in de vijver gegooid voor Egbert, maar is dat wel goed voor hem? Zegers: “Eigenlijk hoeven karpers niet bijgevoerd te worden, de vijver moet zo in balans zijn dat die genoeg voeding geeft. Een vijver met planten biedt in principe genoeg voeding aan vissen.” Maar dat is bij de Atlasvijver niet het geval. Heeft Egbert dan honger?
Zegers: “Dat lijkt mee te vallen want in de vijver zitten wel algen en die zijn echt Egberts vrienden omdat ze een soort stofje afgeven waarmee hij zich voedt. Een beetje brood geven kan op zich geen kwaad, maar gooi geen brood in met zoet beleg zoals hagelslag of chocopasta in de vijver. Daar gaat zijn insuline veel te snel van omhoog. Sowieso moet je niet te veel bijvoeren. Als een vis te veel voer krijgt blijft het liggen en gaat het rotten. Later kan ie daar weer ziek van worden.”
Een nieuwe partner
Zegers vindt een vriendje voor Egbert wel een goed idee. Al woont hij momenteel niet geheel alleen. Van den Heuvel werd verrast door het feit dat er ook voorns in de vijver leven. Toch is een andere karper een beter gezelschap voor Egbert dan de kleine voorns. Zegers denkt wel dat een mannetje voor hem een beter gezelschap kan zijn dan een vrouwtje. “Die leggen geen eitjes. Eitjes hebben een negatieve invloed op de ammoniakwaarde in de vijver. Dus een mannetje zou wat beter zijn. Maar Egbert zou het met beide geslachten kunnen samenleven.”
Reactie uit de vijver
Cursor heeft ook nog even gesproken met zowel de vis zelf als met zijn geestelijk vader, die ongekend wil blijven. “Blub blub blub, ik zou zeker zin hebben in gezelschap. Een vriendje kan, maar kindjes maken lijkt me ook wel wat. Dat zou wel het einde zijn van mijn cult-status, dus het voelt een beetje dubbel, blubbel, blub. Ik zou het vooral leuk vinden als mijn nieuwe vriendje van een andere karpersoort is, zoals de karperadviseur al tipte. Dan kun je tenminste blijven zien wie ik ben. Egbert, DE vis.
Blub blub blub.”
De geestelijk vader van Egbert channelt de vis, zoals hij het zelf noemt. Mensen die hem benaderen op Instagram krijgen normaal gesproken dan ook enkel ‘blubblub’ terug. Bij grote uitzonderingen komt Egbert wel eens met meer commentaar of deelt hij een ludiek filmpje of standpunt. Je kunt hem volgen via @egbertthefish
“Karpers zijn best prijzig”, weet Van den Heuvel. “Maar ik dacht dat de gemeenschap misschien een crowdfunding kan starten om een partner te kopen als Egbert zo geliefd is. Karpers leven normaal in scholen.” Van den Heuvel heeft al wel een idee voor een naam voor zijn toekomstige vriendinnetje: Carper Diem. “Zo wilde ik eigenlijk de huidige karper noemen, tot ik erachter kwam dat hij al een naam heeft.”
Zegers heeft ook nog wel tips welke type karpers geschikt zijn om met Egbert te gaan samenwonen: een chagoi, soragoi of karashigoi. Die zijn makkelijk tam te krijgen en worden groot waardoor ze niet zomaar prooi zijn voor reigers.
Verhuizing
Mooren laat weten dat de TU/e openstaat voor een verhuizing naar de Blauwe Loper als dit de gezondheid van Egbert ten goede komt. Maar een karper van dit formaat kan je niet zo eenvoudig verhuizen. Zegers: “Opvissen met een hengel geeft het dier onnodig veel stress. Een gewoon net is te klein, daarom lijkt een sleepnet de beste optie. Dat moet je laten doen door een professionele visser.” Egberts geestelijk vader (van Instagramaccount @egbertthefish) heeft laten weten graag aanwezig te zijn bij een eventuele verhuizing van Egbert en biedt ook aan hem zelf te verhuizen. Hij is ervan overtuigd dat dit erg makkelijk zal gaan omdat Egbert zo graag naar mensen toekomt en zeker naar hem.
Maar of Egbert gaat verhuizen? Dat is niet zeker. Op zich kan hij ook gezond oud worden in de vijver bij Atlas, weet Zegers. Mooren is blij dat te horen, maar kan zich ook voorstellen dat Egbert in de Blauwe Loper wat beter past. “Daar oogt het allemaal wat natuurlijker. De vijver bij Atlas is meer een architectonisch en cultuurhistorisch element van de campus en niet gericht op het huisvesten van vissen. In de Blauwe Loper zou Egbert nog meer ruimte hebben en daar zit een leemlaagje aan de zijkant waarop planten kunnen groeien. Die gaan we zaaien. Het duurt dan nog wel ongeveer een jaar voor die begroeiing er is.” Of er een partner komt is ook nog niet helemaal zeker. “In de 250 meterlange Blauwe Loper zou het wel wat makkelijker mogelijk zijn om één partner bij te plaatsen.”
Historie
Hoe is de vis überhaupt in de vijver van Atlas gekomen? Mooren weet dat niet: “Opeens zat er een vis in de vijver van Atlas.” Van den Heuvel: “Mijn moeder werkte vroeger op de TU bij het Paviljoen en herinnert zich een collega die wel eens karpers ging aaien bij de vijver daar. Misschien is Egbert uit die vijver afkomstig?” Die oud-collega blijkt al met pensioen en was helaas niet meer vindbaar. Maar er is wel een facilitair medewerker gevonden die kan bevestigen dat de karpers uit de voormalige Paviljoen-vijver verplaatst zijn naar verschillende vijvers om te voorkomen dat ze last zouden krijgen van de verbouwing van het Paviljoen en de opknapbeurt van de vijver daar. Egbert is dus één van die vissen.
Egbert is als enige in de Atlas-vijver geplaatst, de andere karpers zitten in de vijver naast de Zwarte Doos, zo weet de facilitair medewerker. Als Egbert zou verhuizen naar de Blauwe Loper, zou hij weer dicht bij zijn oude stekje zitten.
Nu denken sommige lezers misschien wel ‘ik heb nog wel een vis thuis die ik niet meer kan verzorgen of die groter wil gaan wonen. Die kan ik mooi bij Egbert neerzetten’. Maar Zegers waarschuwt dat het geen goed idee is om zomaar een ‘huisvis’ uit te zetten in de natuur. “Je weet niet hoe gezond je vis is en wat hij eventueel kan verstoren in het nieuwe milieu waar ie in terecht komt. Daarom doen we eerst een medische keuring; voor de vis zelf en voor de andere vissen in de nieuwe vijver.”
Discussie