TU/e-student én parttime militair

Natuurkundestudent Tim Hulsen over zijn bijzondere bijbaan bij het Korps Nationale Reserve

Het Korps Nationale Reserve (KNR) is een eenheid van reservisten oftewel parttime militairen die naast hun reguliere baan of studie bij Defensie werken. Ze worden opgeroepen voor specifieke taken zoals bewaking, ondersteuning bij rampen, of militaire oefeningen. Een van hen is Tim Hulsen, vijfdejaarsstudent Applied Physics. Voor hem is het werk bij het Korps dé ideale bijbaan. “Je stapt uit je academische bubbel en leert samenwerken op een heel ander niveau.”

door
foto Duncan Heuvelmans

Tim Hulsen (op de hoofdfoto links) heeft altijd al interesse gehad in Defensie en speelde zelfs met de gedachte om beroepsmilitair te worden. Maar zijn passie voor techniek maakte de keuze lastig. Uiteindelijk koos hij voor de studie natuurkunde aan de TU/e, waarmee hij zijn militaire droom opzij zette. Dat veranderde snel toen hij een oproep zag voor parttime militairen. “Deze combinatie is voor mij perfect”, zegt hij tevreden. Vijf jaar later is Hulsen nog steeds actief bij het Korps. En hij is niet de enige; meerdere TU/e-studenten combineren hun studie met deze bijzondere bijbaan.

Waar ik het meest trots op ben is onze bijdrage aan rampenbestrijding

Tim Hulsen
Student natuurkunde en parttime militair
Van varkenspest tot overstromingen

“Onze voornaamste taak is het bewaken en beveiligen van cruciale objecten in Nederland, zoals militaire locaties, energiecentrales of transporten”, legt Hulsen uit. “Maar in werkelijkheid is het heel breed en is er veel afwisseling.” Naast beveiliging houden de reservisten zich ook bezig met ceremoniële taken tijdens dagen zoals Prinsjesdag, nationale herdenkingen of evenementen zoals de Nijmeegse Vierdaagse. Daarnaast ondersteunen ze de beroepsmilitairen bij verschillende oefeningen en kunnen ze ingezet worden bij allerlei crisissituaties.

“Waar ik het meest trots op ben”, vervolgt Hulsen, “is onze bijdrage aan rampenbestrijding.” Zo heeft zijn eenheid meegeholpen bij de bestrijding van varkenspest in Noord-Brabant en bij de overstromingen in Limburg, waar hij zelf is ingezet. Daarover later meer.

Push-ups, sit-ups en hardlopen

Om bij Defensie te kunnen werken moet je naast medische en psychologische keuringen ook een conditieproef doorstaan. Maar volgens Hulsen valt dat allemaal wel mee. “Reservisten zitten in cluster één van de zes, dat is de lichtste cluster”, legt hij uit. “Als je een redelijke basisconditie hebt, is het goed te doen.” Voor mannen bestaat de test uit 20 push-ups, 30 sit-ups en 2400 meter binnen 12 minuten lopen.

Als je alle testen succesvol doorstaat en aangenomen wordt, dan start je eerst met een initiële opleiding van twee weken, waarin je kennismaakt met alle facetten van het werk als militair en verschillende vaardigheden leert. Een belangrijk onderdeel daarvan is de training om basisschutter te worden. “Dat kost van alle basisvaardigheden de meeste tijd”, aldus Hulsen. Daarna word je toegewezen aan een eenheid voor verdere training en ontwikkeling. “Ik zit bij de Charlie Compagnie in Oirschot”, zegt hij. “Dat is eigenlijk bij de campus om de hoek.”

Bij de eigen eenheid volg je gemiddeld twee avonden en een zaterdag per maand allerlei vervolgtrainingen waarin je steeds meer vaardigheden onder de knie krijgt, van EHBO tot schietvaardigheid en radioprocedures. Als reservist ben je nooit uitgeleerd, zegt Hulsen. “Je blijft constant trainen om alles op peil te houden en klaar te zijn wanneer het nodig is”, legt hij uit.

Je functioneert echt als één team en bent afhankelijk van elkaar

Tim Hulsen
Student natuurkunde en parttime militair
Saamhorigheid en teamwerk

Wat hij heel leuk vindt aan het werk bij de Defensie, is de enorme saamhorigheid binnen de groep. “Je functioneert echt als één team en bent afhankelijk van elkaar. Alle uitdagingen ga je samen aan.” Niet alleen met mensen in je eigen team, voegt hij eraan toe. Vaak moet je ook zij aan zij staan met mensen van andere eenheden die je niet zo goed kent, en ook dat levert goed teamwerk op. “Een van de dingen die je leert als reservist is hoe belangrijk samenwerking is.”

Daarnaast waardeert hij het sterke contrast met de academische omgeving. “Op de universiteit ben je vaak theoretisch bezig. Er is vaak veel discussie en weinig actie. Dan is het voor de balans fijn om daarnaast iets te hebben waar je fysiek bezig kan zijn en samen dingen voor elkaar krijgt met de mindset: ‘We kunnen dit, we lossen dat op!’”

Een diverse groep

Als reservist bevind je je bovendien in een heel diverse groep van mensen met verschillende achtergronden, leeftijden en opleidingsniveaus. Deze diversiteit haalt je uit je bubbel en leert je beter met anderen samen te werken, vindt Hulsen.

In de laatste jaren komen er bovendien steeds meer vrouwen bij. “Toen ik vijf jaar geleden begon, waren er bijna geen vrouwen; nu is ongeveer tien procent van de reservisten vrouw”, vertelt hij. “En zij doen zeker niet onder voor de mannen.”

Verbaasde reacties

Als Hulsen vertelt over zijn bijbaan, reageren veel mensen verbaasd. “Veel mensen weten niet dat het mogelijk is om parttime bij Defensie te werken,” zegt hij. Maar die verbazing slaat vaak snel om in positieve reacties, zoals te zien was tijdens de Introweek, waar reservisten nieuwe leden probeerden te werven. “Veel studenten lieten hun gegevens achter voor meer informatie.”

Het was heel bijzonder om bij de overstromingen in Limburg te kunnen helpen

Tim Hulsen
Student natuurkunde en parttime militair
Directe impact

Wat Hulsen het meest is bijgebleven van zijn vijf jaar bij Defensie? “Het was heel bijzonder om bij de overstromingen in Limburg te kunnen helpen”, zegt hij zonder aarzelen. “We vulden de hele nacht zandzakken; sommigen stonden daarbij letterlijk in het water. Daarachter kon je de huizen zien waar het water naartoe stroomde. De burgemeester kwam toen zelfs persoonlijk langs om eten te brengen als een bedankje. Het was mooi om zo’n directe impact te kunnen maken.”

Er worden regelmatig informatiebijeenkomsten georganiseerd voor geïnteresseerden. Lijkt het jou wat, ga voor meer informatie naar de website Werken bij Defensie.

Deel dit artikel