Watskeburt op de campus onder leiding van Erik de Jong?

Community Manager kijkt terug: “Alles is mogelijk hier op de TU/e”

Om nooit meer te vergeten: Aan de TU/e werden ooit kerstbomen over de vijver geschoten, werd een muziekpodium óp de Dommel geplaatst, een rode driewieler voor de Campus aangeschaft en kwam er een goedgevulde TU/e Fan Store. De fysieke, mentale en digitale sporen van Erik de Jong zullen lang merkbaar blijven nadat TU/e’s Community Manager in maart de universiteit verlaat.

Een mooiere muzikale illustratie voor de inhoud van dit gesprek, krijgen we niet. ‘Watskeburt?!’ klinkt in Hubble Community Café, precies op het moment dat Erik de Jong en ik elkaar treffen. Toen het lied twintig jaar geleden uitkwam, was hij beginnend bouwkundestudent en meteen gek op het hiphopnummer. Nu – in de week van zijn afscheidsinterview – heeft de Volkskrant Watskeburt?! uitgeroepen tot beste Nederlandstalige lied aller tijden. Ja, er is een heleboel keburt op de campus door invloed van Erik de Jong.

Student

Erik leerde de TU/e op zijn duimpje kennen omdat hij vanaf zijn Intro in 2004 meteen actief was op vele fronten. Als slagwerker werd hij lid van ESMG Quadrivium en vervolgens voorzitter. Bij Studium Generale bemoeide hij zich met de programmering als studentassistent en ook was hij penningmeester bij de cultuurverenigingenkoepel Scala.

Daarna volgden al snel echt grote projecten. Hij was betrokken bij de oprichting van StEHVen (toen nog Eindhoven Studentenstad), een stichting om het studentenleven van Eindhoven te ondersteunen.

Hij initieerde met Quadrivium Muziek op de Dommel en haalde het klassieke muziekevenement naar de campus. Typische gedachtenkronkel van Erik: Waarom niet een podium óp de Dommel? “Alles is mogelijk hier op de TU/e. Je komt met een leuk idee en iedereen helpt om het uit te voeren”, zegt hij achteraf.   

Medewerker

In 2012 rondde de bouwkundestudent zijn opleiding Architectuur af, maar werkloos architect is hij niet lang geweest. Heel bondig samengevat: “Ik vind het vak fantastisch, maar het werk vreselijk.” Hij bedoelt: “Uitvoering gaat vaak over muurtjes verplaatsen omdat de opdrachtgever het goedkoper wil hebben. Een mooi ontwerp heeft te lijden onder financiën en andere randzaken. Ontwerpen -práchtig- is maar een klein onderdeel van het geheel.” Zo bezien vindt Erik het leuker om met mensen te werken en dat is wat hij aan de TU/e heeft kunnen doen.

Min of meer toevallig mocht hij meteen na afstuderen meewerken aan het studentenverenigingsbeleid – een betaalde klus in opdracht van General Affairs. Daarop volgde een functie als coördinator van CLUSTER Network (een netwerk van 12 Europese universiteiten, vergelijkbaar met EuroTech). “Toen dat in 2016 klaar was, kreeg ik een stuk tekst voorgelegd dat de TU/e op zoek was naar iemand die projecten wilde opzetten om de community te versterken. De TU/e werd Engelstalig en de internationals waren in de minderheid. Voor minderheden heb je activiteiten, ontmoetingsplekken en beleid nodig. Ik zou de energie brengen om dingen te bedenken én uit te voeren en zo werd ik TU/e’s Community Manager.”

TU/e-events Magician

De functieomschrijving Community Manager heeft De Jong altijd gezien als “meest slecht gekozen term ooit”. Zelf weet hij niet zo snel een betere term, daarom vroeg Cursor het aan TU/e’ers die hem goed kennen. Hoofd van Studium Generale Lucas Asselbergs weet wel twee mooie omschrijvingen: Chief Student Supporter en Mayor of WinTU/er Village. Omdat Erik zoveel bijzondere evenementen heeft opgezet wil Lara Hofstra (Student Diversity Officer) hem betitelen als TU/e-events Magician. En Mayke Scheffer (oud bestuurslid FSE) noemt Erik Professioneel Luchtkasteelbouwer. Joep Huiskamp, beleidsmedewerker in ruste, vindt dat er op zijn visitekaartje moet staan: Minister voor Buitenschoolse Activiteiten TU/e.

Adembenemend

Nu Cursor hen toch spreekt, melden zij ook de verhalen die ze nooit zullen vergeten. Huiskamp: “Erik en ik waren jurylid bij de Europese Kampioenschappen Flan Slurpen (Chupar de Flan) voor Tuna, georganiseerd door de Tuna Ciudad de Luz in café De Hertog. Een cultureel hoogtepunt in de rijke carrière van Erik natuurlijk.” Het haalde de plaatselijke krant.

Asselbergs herinnert zich dat Erik erop stond dat bij het lustrum van 2021 met het thema ‘Heroes like you’ een koorddanser de oversteek zou wagen van Vertigo naar Atlas. “Het CvB kreeg een rolberoerte bij de gedachte, temeer daar Erik had gezegd dat de koorddanser (David Dimitri) dit altijd alleen zonder zekering zou doen, dus dat zou een no go worden wat betreft het CvB. Uiteindelijk kwam hij toch, weliswaar gezekerd, maar zeker gezien heel wat wind van opzij nog steeds een adembenemende en memorabele overtocht, die door honderden filmisch en fotografisch is vastgelegd. Erik gaat graag voor onmogelijke. Een ijsbaan in Atlas. Wie verzint zoiets.”

Edje

Niet alleen in herinneringen, ook op digitaal vlak laat Erik zijn sporen na. In de TU/e-website heeft hij een plaats veroverd voor alle (studenten)verenigingen en Mayke Scheffers merkt op dat ze Erik in talloze meetings zichzelf 'E punt D punt Jong' heeft horen noemen in zijn strijd om voornamen te krijgen in outlook en teams. “Ik weet niet of hij het zelf weet, maar bij FSE noemden we hem daarom intern Edje.”

Erik de Jong heeft zoveel onalledaagse ideeën tot uitvoering gebracht, dat we ze niet allemaal kunnen noemen. Maar het ‘Kerstbomen schieten over de vijver’ bij de eerste editie van WinTU/er Village, en het aanschaffen van het rode Italiaanse driewielertje Piagio, staan bovenaan de lijst van leuke gebeurtenissen bij vele TU/e’ers.
Voor mij is het opzetten van de TU/e Summer University karakteristiek voor Erik. Een zorg ‘hoe rot zullen internationals zich deze coronazomer voelen?’ zet hij gewoon om in activiteiten, samen met anderen. Op de Eindhovense campus konden internationals die in 2020 niet terug mochten vliegen naar hun familie, zich goed vermaken.

Eriks erfenis

Vrijdag 15 maart zal Erik zijn werkplek in MetaForum gaan opruimen. Daar liggen spellen, goodies, archieven, stickers en -heel belangrijk- de autosleutel van de Piagio, het Italiaanse driewielertje dat ook dienst doet als pop-up-store. Lara Hofstra zegt: “Deze man heeft echt over de hele campus allemaal secret stashes van event spullen liggen.” Ze verwacht dat “we de komende decennia telkens weer met opruimen of met verbouwingen zijn spullen zullen ontdekken … kind of like a magical time capsule of the Legacy of Erik.”

Deel dit artikel