“TU/e mag haar internationale imago nog meer omarmen”
Internationale studenten willen meer contact met andere culturen
De TU/e ontwikkelt zich steeds meer als een internationale universiteit. Toch gaat de integratie van internationale studenten lang niet altijd over rozen. Hoewel ze hun sociale leven een ruime voldoende geven, is er nog genoeg te winnen. Tijdens evenementen zouden verschillende culturen vaker mogen mengen.
Stel: je komt naar de TU/e als internationale bachelorstudent. Je gaat naar de voor jou specifiek opgerichte Welkomsdag, praat met je medestudenten die hetzelfde avontuur aangaan, en krijgt een presentatie van vijftien minuten over de Nederlandse cultuur, inclusief fiets-etiquette.
Vol goede moed begin je aan de introweek. Je wordt ingedeeld in een gemixte groep van Nederlandse en internationale studenten, maar er wordt voornamelijk Nederlands gepraat. Het bier vloeit naar Nederlandse standaarden en je probeert mee te zingen met André Hazes of mee te dansen op harde Nederlandse beats. Echt aansluiting vinden lukt niet en na de start van het collegejaar, moet je zelf uitzoeken hoe je in contact blijft en komt met je medestudenten.
Op z’n Nederlands
Zo ervaarde internationale student Electrical Engineering Emre Guler, van Turkse komaf, de introweek in 2022.“De TU/e probeerde de onderlinge interactie tussen internationale en Nederlandse studenten aan te moedigen, maar ze hadden geen oog voor de verschillende culturen. Het ging allemaal op z’n Nederlands.”
Deze algehele ervaring staat zeker niet op zichzelf. De uit India afkomstige Ishaan Sunkuru is bestuurslid van studentenvereniging Cosmos. Hij houdt zich bezig met studentenwelzijn, organiseert evenementen en vertegenwoordigt de internationale gemeenschap tijdens vergaderingen met externe partijen en de universiteit. “De introweek bestaat uit veel feesten en het ontdekken van de stad. Zo’n feestcultuur kan best overweldigend zijn. Ik hoor geluiden van internationale studenten die zich daardoor uitgesloten voelen. Een alternatief programma tijdens Intro kan voor hun een oplossing zijn.”
Sinds vorig jaar is dat alternatieve programma er voor alle studenten op de TU/e die elkaar liever leren kennen zonder al te veel uitbundigheid. Dit jaar krijgt dat een nieuw jasje en een nieuwe naam: Tranquillo Track. Student Diversity Officer Lara Hofstra heeft dit initiatief opgezet. “Het programma is niet alleen bedoeld voor internationals, maar voor iedereen die niet van feesten houdt, maar wel interactie wil.” Op het programma staan low impuls activiteiten als fietslessen en art and craft.
Bubbels
Ondertussen zit Guler twee jaar op de universiteit, maar op sommige vlakken is er weinig veranderd. “Ik ga naar evenementen en kroegen. Ik probeer te socializen en heb veel mensen leren kennen.” Maar Guler is er nog niet in geslaagd met iemand een diepere band op te bouwen.
Een lastige opgave voor internationale studenten is de voertaal tijdens evenementen. “Nederlanders praten vaak onderling Nederlands, ook als er internationale studenten aanwezig zijn”, zegt Guler. “Dat begrijp ik: ze zijn hier geboren, het is hun land. Als ik in Turkije zou studeren, zou ik onderling ook Turks praten met mijn landgenoten, maar niet als er mensen zijn die de taal niet begrijpen.”
Buitengesloten
De Roemeense student Stefan Robu, die in het laatste jaar van de bachelor Computer Science and Engineering zit, herkent dit ook. De introweek met alcohol was voor hem geen probleem, al is hij niet per sé een feestbeest. Gedurende zijn studie zoekt hij laagdrempelig contact, tijdens borrels of evenementen buiten Cosmos om, maar daar ervaart Robu dezelfde obstakels als Guler. “Als er een groep is van vier Nederlanders en een internationale student, dan spreken ze toch vooral Nederlands. Daar kan je dan wat van zeggen, maar je wil het ook niet te vaak herhalen. Het zorgt ervoor dat ik mij minder welkom voel.”
Sunkuru onderschrijft deze ervaringen. “Internationale studenten ervaren problemen tijdens hun integratie, vooral omdat ze weinig in contact komen met Nederlandse mensen. Daardoor blijven ze vooral binnen hun eigen bubbel met mensen van dezelfde cultuur of nationaliteit. We zien zelfs dat mensen die later wel uit hun eigen bubbel stappen, alsnog minder aansluiting voelen bij studenten met een andere culturele achtergrond. Het stimuleren van integratie moet dan ook zo snel mogelijk gebeuren, anders blijft hun cirkel klein.”
Omarmen
De voertaal tijdens evenementen heeft nog een ander gevolg. Evenementen voor Nederlandse studenten en internationals bestaan vaak apart van elkaar. Op een evenement voor Cosmos komen bijvoorbeeld vooral internationale studenten af. Bij andere verenigingen is het merendeel Nederlands, waardoor internationale studenten minder aansluiting vinden en zich soms daardoor minder welkom voelen.
Evenementen waarbij het onderlinge contact tussen diverse culturen wordt aangemoedigd zijn er wel, maar volgens Robu niet toereikend. Hij kan maar een paar voorbeelden noemen, namelijk Connect With My Culture en de Diversity Week. Hij benoemt ook evenementen van Studium Generale, die wekelijks gegeven worden in de Blauwe Zaal en waar een gemixt publiek op afkomt. “Waarom organiseren we niet meer van dit soort evenementen? Dat zou een uitgelezen kans zijn om het internationale imago van de universiteit te vieren. En het zou internationale studenten, die zich zorgen maken om het huidige politieke klimaat, misschien meer geruststellen”, zegt hij doelend op de omstreden instroombeperking van internationale studenten voor universiteiten. “Dan zien ze dat de universiteit diverse culturen en het internationale imago omarmd.”
Sunkuru wil daarom af van het internationale imago van de studentenvereniging Cosmos. Zo hoopt hij het contact tussen Nederlandse en internationale studenten te stimuleren. “Nederlanders hebben een negatief beeld van onze vereniging, alsof het niet voor hen bedoeld is. Dat begint al tijdens de introweek als ze van hun intro-ouders horen dat we een internationale vereniging zijn, die op hun beurt weer aan hun introkinderen hetzelfde vertellen. Zo gaat dat generaties mee. We willen daarom af van dat imago en inzetten op samenwerkingen met Nederlandse verenigingen. Cosmos is een plek voor iedereen.”
Waarom zou je alleen tijdens een introweek onderling contact tussen culturen proberen te stimuleren?
Internationale imago
Robu ziet daarbij een rol voor alle verenigingen op de universiteit. “Die zouden vaker evenementen kunnen organiseren om contact tussen diverse culturen aan te moedigen. En internationals betrekken in het opzetten daarvan.” Volgens Robu hoeven dat geen uitbundige feesten te zijn. “Een bordspelavond is ook goed.” Maar internationale studenten bereiken vraagt wel om stevige promotie. “Alleen een poster of een Instagrampost is niet genoeg.”
Guler heeft al een idee hoe zo’n evenement eruit kan zien. “Waarom organiseren we geen maandelijks evenement met gratis eten om contacten te leggen met mensen buiten hun eigen bubbel?” Daarbij maakt hij de opmerking dat dit vooral relevant kan zijn in de beginmaanden van het collegejaar. “Waarom zou je alleen tijdens een introweek onderling contact tussen culturen proberen te stimuleren, als mensen daarna juist ook behoeften hebben aan het vinden van aansluiting?”
Overigens is deze oproep voor meer evenementen waarbij internationale en Nederlandse studenten met elkaar kunnen mixen niet nieuw. In 2013 schreef Cursor hier al eens over.
We willen hun obstakels beter begrijpen
Andere universiteiten
Deze ervaringen staan niet op zichzelf en gelden niet alleen voor de TU/e. Een onderzoek naar de integratie van internationale studenten op de Universiteit Twente legt dezelfde obstakels bloot. Studenten die aan het begin van hun studie weinig of geen aansluiting vinden, lopen daar later in hun studie nog steeds tegenaan. Daarnaast blijkt dat evenementen op de universiteit bezocht worden door Nederlandse studenten óf internationale studenten, vaak los van elkaar. Dat internationale studenten en Nederlanders vaak niet bij elkaar in huis wonen, bevordert de integratie ook niet.
Landelijk zijn dezelfde geluiden te horen, blijkt uit een onderzoek door studentenorganisaties naar de beleving van internationale studenten uit 57 verschillende landen. Alhoewel de meeste hun sociale leven een acht geven, wil de helft meer contact met Nederlandse studenten.
Gegevens over de integratie van internationale studenten op de TU/e is er nog niet, maar daar komt binnenkort verandering in. Naast bestuurslid van Cosmos, is Sunkuru ook lid van de Student Advisory Organ (SAO). Hij gaat een vragenlijst uitzetten naar de ervaringen en feedback van internationale studenten. “De vragenlijst is bedoeld om de verschillende gebieden waarmee internationale studenten problemen ervaren met de integratie in kaart te brengen. We willen hun obstakels beter begrijpen.”
De vragenlijst is in te vullen via deze link.
Discussie