Cappuccinotest op de campus: wie heeft de beste?
Cursor testte 7 cappuccino's op de campus en vergeleek de prijzen tussen de Nederlandse universiteiten
Hier is ie dan: TU/e’s eigen cappuccino-index. De cappuccino is de meest bestelde koffie op de campus en al jaren onverminderd populair. Waar drink je de goedkoopste? En waar de lekkerste? Of is dat misschien dezelfde? Cursor zocht het uit en ging op pad met koffiekenner en ESA chain manager Yves Houben.
Houben is koffiekenner en heeft naast zijn baan als ESA-manager ook een eigen koffiebedrijf - Coffee Experiences - waarin hij workshops verzorgt om mensen meer te leren over koffie. “Er kan zoveel met koffie!” Maar in deze test kijken we dus specifiek naar de cappuccino. Een koffiesoort ruim verkrijgbaar op de campus en graag gedronken door zowel studenten als medewerkers. Navraag bij cateraar Appèl leert dat de cappuccino veruit het populairst is van het koffiemenu. Hij wordt bijna twee keer zoveel verkocht als de klassieke lungo.
Proef op de som
De cappuccino’s die we hebben getest kwamen van Brownies&Downies, het Studentensportcentrum, De Zwarte Doos, de kantine van Appèl in Atlas, de TU/e-automaat, de Starbucks-automaat in Auditorium en de luxe-automaat zonder naam in Gemini (vloer 1). De cappuccino’s zijn niet blind getest, maar we kunnen garanderen geen aandelen te hebben bij welke leverancier dan ook.
Yves Houben spreekt zich over de cappuccino’s uit als koffiekenner, Cursor-redacteur Bridget als gemiddelde leek en cappuccino-lover. In de test komen de meeste koffies uit op een net cijfer. De enige twee onvoldoendes zijn voor de TU/e-automaten van MAAS. Houben: “Cappuccino is eigenlijk koffie met melkschuim. Maar vaak wordt er ook nog hete melk bijgemengd. Dan is het meer een cafe au lait, of zelfs een latte. Al heeft die laatste een andere volgorde, daar gaat eerst de melk erin en dan de koffie. Bij een cappuccino eerst de espresso en dan het melkschuim. De cappuccino behoudt daarmee duidelijke lagen, maar de latte mixt juist wel melk en koffie. De Starbucks-automaat heeft in ieder geval de volgorde van schenken juist. “Deze is zeker niet slecht voor een automaat-cappuccino. En er zit verse melk in. En het melkschuim blijft mooi hangen in de beker als je hem op zijn kop houdt. Dat moet je bij die TU/e-cappuccino niet doen.”
“De cappuccino uit de TU/e-automaat kan zeker beter”, denkt Houben. “Deze is te fijn gemalen, dan krijg je die bittere smaak die jij niet lekker vindt. Ook het oplossen gebeurt niet goed”, zegt hij, terwijl hij de cappuccino uitschenkt in een andere beker. Je ziet allerlei wittige vlokjes in de lichtbruine koffiemix. Dat komt doordat hier geen echte melk in zit maar melkpoeder.”
Goed kijken
De test is simpel van opzet: we bestellen een cappuccino, hebben stokjes om te testen of het schuim stevig genoeg is en hebben water bij ons om de smaak te neutraliseren nadien. Houben geeft zijn ogen goed de kost tijdens het bestellen van de cappuccino’s en kijkt aandachtig hoe de barista’s die zetten. “Appèl in Atlas heeft ook zo’n opschuimapparaat als bij Brownies&Downies, maar in de cappuccino van Appèl zitten meer bubbels. Dat komt omdat de koffiezetter niet even met de beker heeft getikt na het opschuimen.”
Apparatuur wel belangrijk
Goede apparatuur kan zeker helpen bij het maken van een goede cappuccino”, zegt Houben. “Maar het gaat om meer dan dat: de bonen of maling, het type melk, hoe goed en vaak het apparaat wordt schoongemaakt en in welke beker de drank gaat.”
Bij Brownies&Downies staat een aparte melkschuimmachine wat Houben tot een tevreden glimlacht brengt. Als de cappuccino arriveert is dat ook terug te zien, het melkschuim ziet er erg goed uit. “Hij is wel behoorlijk heet, maar dat kan in de winter natuurlijk prettig zijn als je hem mee naar buiten neemt.” Houben keert de beker na het drinken nog even om: ja kijk, dit schuim is goed, het blijft volumineus hangen. “De Zwarte Doos heeft zeker de beste apparatuur.” Daar betaal je ook voor: het is met 3,20 euro veruit de duurste uit de test. “Maar je houdt geen schuim over bij het uitschenken, spijtig.”
Het Studentensportcentrum is een plek waar misschien niet iedereen aan denkt om koffie of cappuccino te gaan drinken. Maar de kantine biedt een ruim assortiment. Onze cappuccino wordt in aardewerk geserveerd. Daar scoren ze al punten mee. De cappuccino smaakt op zich prima, maar het schuim blijft niet zo fraai hangen. Houben weet wel waarom: “Dat ligt aan de schoonmaak van de automaat, dat moet wat vaker gebeuren hier.”
Tegenvaller
Op naar MetaForum voor de luxe automaat aldaar. Maar helaas: deze is defect. Dan door naar Gemini, waar een zelfde luxe automaat staat, ook van MAAS overigens, de uitbater die ook de goedkope TU/e-automaten doet. Daar staat een melding: het filter moet worden vervangen. We kijken elkaar aan: toch proberen? Ja. Na een error de eerste keer, komt er na nog een poging toch een volledige cappuccino uit. “Hij is warm genoeg, maar wel te bitter. Het schuim blijft wel meer pieken dan bij het SSC”, merkt Houben op. “Maar tegelijk stroomt de koffie zo onder het schuim door, waardoor je niet echt het idee hebt dat je een cappuccino drinkt”, vult Spoor hem aan. Het advies van Houben bij de cappuccino in Gemini: “even roeren voordat je hem drinkt. Dan stroomt ie er niet meer onderdoor en is ie ook wat minder bitter. Maar zo hoort het natuurlijk niet met een cappuccino.”
Eindoordeel: Houben vindt Brownies&Downies de winnaar, en geeft deze cappuccino een 9. Voor Bridget is er een gedeelde eerste plaats: de Starbucks automaat en Brownies&Downies krijgen beide een 8. “Voor automaat-koffie is ie gewoon echt heel goed en als je naar de prijs kijkt is dat zeker voor studenten natuurlijk ook punten waard.”
De cappuccino’s van de TU/e-automaat, de luxe MAAS automaat en de Starbucks automaat gaan in een kartonnen beker, de cappuccino’s van het SSC en de Zwarte Doos gaan in servies en de cappuccino’s van Appèl en Brownies&Downies gaan in een Billie-cup. “Voor mij doet die laatste – de Billie-cup - zeker af aan de smaakbeleving”, zegt Spoor. “Vooral bij de matcha-latte die je in MetaForum kunt krijgen, merk je dat.”
“Een cappuccino drink je bij voorkeur uit glas of servies”, zegt Houben daarop. “Dat was op de campus lang niet overal het geval en kan zeker de smaak beïnvloeden. Zeker de Billie-cups van rubber kunnen boven de 80 graden smaak gaan afgeven. Dat geldt ook voor bekers waar binnenin een plastic laagje zit.”
De landelijke koffieprijzen
Voor studenten is het een ding, hebben we gemerkt: de koffieprijzen. Als die verhoogd worden, is dat het gesprek van de week. Daarom hebben we ook eens bij andere Nederlandse universiteiten gekeken: wat kost de automaatcappuccino daar? Dan hebben we het dus alleen over de automaten die door de universiteiten worden aanbesteed. Hierbij onze dank aan onze collega-bladen die zo vriendelijk waren hun cappuccinoprijzen door te geven aan Cursor!
Waar op de TU/e het merendeel van de koffieautomaten de goedkope koffie betreft en slechts op enkele plekken luxe-automaten staan die alleen maar met een betaalkaart gebruikt kunnen worden, is dat bij veel andere uni’s net wat anders ingericht. Zo zijn er uni’s met meer luxe-automaten, uni’s waar medewerkers wel gratis de betere koffie mogen drinken en uni’s waar zelfs een plantaardige cappuccino te krijgen is in de automaat. Dat laatste is zo bij de TU Delft, laat universiteitsblad Delta weten. Iets dat op veel plekken nog niet verkrijgbaar is omdat in de meeste automaten melkpoeder wordt gebruikt. Hun vegan cappuccino kost 0,85 euro, mocht je ooit in Delft zijn en behoefte hebben aan een plantaardige cappuccino.
Discussie