Camelot in gesprek met Luna-huurders: meer vragen dan antwoorden

Problemen nog altijd het grootst met dubieuze service- en reparatiekosten

Donderdagavond 14 januari was de eerste bijeenkomst in een verwachte cyclus om de problemen in woontoren Luna aan te pakken. Het huurteam Eindhoven geeft aan dat één op de vier Luna bewoners daar naartoe is gestapt met een klacht. Met zo’n 45 aanwezigen en 75 minuten, waren er vooral veel vragen en nog weinig antwoorden, maar Camelot belooft een vervolg.

Directeur Bob de Vilder van Camelot laat weten dat hij negentien e-mails heeft ontvangen met klachten met naam en toenaam van (ex-)bewoners, en geen anonieme mails. Zestien daarvan kwamen uit Eindhoven, de rest uit Delft. “We hebben veel geleerd de afgelopen jaren, maar ook veel fouten gemaakt. Het is niet onze intentie, noch onze business-strategie om onze klanten boos te maken.” Mirjam Frosi, gemeenteraadslid voor het CDA, geeft aan dat het aantal klachten dat De Vilder ontving in schril contrast staat tot het totaal aantal klachten en dat dat komt omdat “mensen bang zijn om je te schrijven. Je moet eerst dat probleem erkennen.” Rick Blezer, vertegenwoordiger van het huurteam Eindhoven, laat weten veel meer klachten van boze bewoners te hebben ontvangen dan de negentien waar De Vilder over spreekt. “De meeste klachten gaan over de berekening van de servicekosten. Er zijn 450 wooneenheden in Luna en 1 op de 4 studenten in dat complex is vertegenwoordigd bij ons.”

Naast de directie van Camelot, was de pers in de vorm van het Eindhovens Dagblad, NRC en Cursor aanwezig, evenals gemeenteraadsleden van het CDA Miriam Frosi en Paul Casamento en gemeentelijk huurteamvertegenwoordiger Rick Blezer. Daarnaast veel boze bewoners uit Eindhoven en Delft, waar Camelot ook een woontoren heeft op de campus. Van de TU/e zelf was niemand aanwezig.

Vezhan Rustomji uit India spreekt namens de bewoners van Luna. “Ik woon hier ondertussen twee jaar en het is onmogelijk om direct in contact te komen met de gebouwbeheerder van Camelot. Ik heb zes e-mails gestuurd voor verschillende issues en er is er maar een beantwoord en opgepakt. Alles kost veel tijd en moeite. Vooral over de servicekosten zijn door ons allen veel vragen gesteld, maar onze klachten worden niet serieus genomen.”

Het is niet onze intentie, noch onze business strategie om onze klanten boos te maken

Bob de Vilder
Directeur Camelot
Ventilatieproblemen

Bewoner Frederico Belohuby beklaagt zich daarnaast over het achterstallig onderhoud in het gebouw, zoals deuren die lang kapot zijn, liften die vaker niet dan wel werken en nooddeuren die niet aangesloten zijn. Toch komen niet alleen bewoners aan het woord. Voorzitter van cultuurkoepelvereniging Scala Hans Norg benoemt de problemen voor de cultuurverenigingen die ruimtes huren op -1 van Luna. “De gebouwbeheerders van Camelot wisselen zo vaak dat het probleem steeds opnieuw moet worden uitgelegd en niet wordt opgelost. We huren bijvoorbeeld een keuken waarvan de afzuiging niet werkt, nooit heeft gewerkt en volgens Camelot nooit zal gaan werken.” Iets dat Cursor eerder ook constateerde. “Maar een keuken zonder afzuiging lijkt mij niet helemaal veilig”, zegt Norg. Dat het aan goede ventilatie ontbreekt, benadrukt Rustomji ook. Hij krijgt naar eigen zeggen regelmatig rook van zijn buurman en mensen op de gang zijn studio in geblazen. Die wiet- en sigarettengeuren zijn er vervolgens niet uit te krijgen.  

Onzichtbare ramenwasser

Roderick Hoek spreekt namens de studenten in Delft. Hij snijdt een punt aan dat ook in Eindhoven erg leeft: de gerekende kosten voor onderhoud en energie versus de echt gemaakte kosten. “Als je de rekeningen vraagt van die gerekende kosten, krijg je nul op het rekest. Neem nu de rekening voor de raamwasser. Die ramenwasser is nooit gezien in 2019, iets dat ik heb gevraagd aan 150 huurders. Maar de kosten ervoor werden wel gerekend. Ik stelde de vraag hierover, maar kreeg geen antwoord."

In de chat worden ondertussen allerlei voorbeelden genoemd van absurd hoge reparatiekosten. Kapot grillrekje? 75 euro. Nieuw eierbakje? 80 euro. Kras op een stoel? 900 euro. Het is duidelijk: men is niet te spreken over de reparatiekosten en wil hier vooral rekeningen van zien, waar Cursor ook al eerder om had gevraagd. Die toezegging komt er: Cursor mag met de verantwoordelijke om tafel om de administratie van Camelot nader onder de loep te nemen. Die administratie zijn ze nu voor de bewoners aan het verbeteren en inzichtelijk aan het maken, met een nieuw overzichtelijk portaal waar huurders eigen rekeningen kunnen inzien. “Dat staat voor Q1 op de planning”, zegt De Vilder.

De Vilder geeft aan dat er in 2019 en 2020 een deel van de problemen kwam door een slecht automatiseringssysteem. “En door de snelle groei van ons bedrijf zijn er eilandjes ontstaan die niet goed met elkaar communiceerden. We zijn de klanten daarbij vergeten, maar we proberen ons nu te beteren.” Camelot is echter voorlopig nog niet van plan te stoppen met groeien en wil zelfs de beursgang maken. Dan kun je dus aandelen kopen in het bedrijf. “Daarvoor is het belangrijk dat we die openheid hebben”, geeft De Vilder aan.

We huren bijvoorbeeld een keuken waarvan de afzuiging niet werkt, nooit heeft gewerkt en volgens Camelot nooit zal gaan werken

Hans Norg
Voorzitter Scala
Uitspraak van de rechter

Over de schoonmaakkosten en de MyCastle portaalkosten is ondertussen door de rechter geoordeeld dat die niet op deze manier zijn toegestaan. Blezer: “Er is duidelijkheid vanuit de rechtspraak dat die kosten terug moeten, maar Camelot is het er niet mee eens en gaat in hoger beroep. Blezer vindt dit vreemd: “Het gaat hier overigens vooral om de servicekosten. Huurders betalen een onderhoudscontract van zo’n negen euro per maand, maar daarnaast betalen ze ook voor een beheerder en volgens de rechter is onderhoud een taak voor de beheerder. Ze betalen ook voor klein onderhoud en voor schoonmaken. Die laatste kosten zijn extreem hoog. Als ik even een simpel rekensommetje maak naar de uren schoonmaak, dan kan je van dat gezamenlijke bedrag fulltime 40 uur per week 52 weken per jaar laten schoonmaken. Daarnaast doet Camelot nog iets dat niet is toegestaan volgens de wet: als een bewoner verhuist, wordt er een deel van de borg gereserveerd voor nog komende servicekosten. Een borg is alleen bedoeld voor niet betaalde huur en fysieke schade aan de kamer of de meubels.”

Verdienmodel

Na al deze klachten vraagt Frosi zich steeds meer af of Camelot zijn geld verdient met boetes: “Voor vuilniszakken in het appartement geven jullie boetes, evenals voor roken.” Belohuby had een vuilnisincident, en kreeg meteen boete: “Dat was een ‘gewone’ rekening zonder factuurnummer, met erop een ander bedrag dan de buurman kreeg voor hetzelfde issue. Dat klinkt als het wilde westen: is er wel een criterium hiervoor of schrijven jullie maar wat op?” Frosi: “Jullie zijn toch niet van de politie, mag dat wel? En al die extra kosten, zoals MyCastle, die betalen jullie pas terug als mensen er een zaak van maken." “We mogen roken verbieden, dat staat in onze huisregels”, zegt De Vilder. "We waarschuwen eerst maar als mensen dan niet stoppen, dan beboeten we. Het is een dunne lijn tussen verhuurder en politieman zijn.”

Aan het eind van de meeting hadden veel bewoners nog vragen en klachten die ze wilden delen, maar de tijd was op. De Vilder wil echter graag een vervolg van de bijeenkomst zodat alle klachten opgelost kunnen worden.

Deel dit artikel