Terug op de campus: “Het voelt leeg, maar vertrouwd”

De eerste kleinschalige colleges worden weer gegeven op de campus, in de bibliotheek van MetaForum kan weer gestudeerd worden, Atlas is weer open voor mensen die één dag per week op de campus willen werken. En langzaam maar zeker komt de spookcampus die de universiteit de afgelopen maanden was vanwege de coronacrisis, weer tot leven. Cursor maakte een rondje om de stemming te peilen.

door
foto Bart van Overbeeke

Samen met Alexander Ramp lopen we de trap af naar de studieplekken in de bibliotheek in MetaForum. De masterstudent Sustainable Energy Technology is sinds maart niet meer op de campus geweest: “Vanochtend heb ik college gehad in Atlas. Met zo’n vijftien studenten zaten we in een zaaltje terwijl anderen via een livestream meekeken. Er was nog een extra zaal beschikbaar als er opgeschaald moest worden.”

Alexander vond het “lekker om weer fysiek onderwijs te krijgen. De afgelopen tijd ging alles via Teams; dat werkt wel, maar het is niet zo direct als je bijvoorbeeld een vraag hebt. Het is echt fijner als je live in de zaal zit.”

In MetaForum gaat hij nog wat studeren, omdat dat hier beter gaat dan in zijn studentenhuis. “Er hangt hier een goede studievibe. Het is nog wat leeg, maar het voelt vertrouwd.”

Vanachter een groot plexiglas scherm beantwoordt Geraldine Suijkerbuijk, hostess en front office medewerker bij de bibliotheekvragen van studenten; via de telefoon en live. De meeste vragen gaan over de procedure voor het boeken van studieplekken in MetaForum.

“Ik heb de hele coronaperiode doorgewerkt als enige hier. Het uitlenen van boeken ging namelijk gewoon door, op online bestelling. Ik zocht het boek op en bracht het naar Atlas, waar het opgehaald kon worden.”

Na die eenzame werkperiode is ze enorm blij dat er weer collega’s en studenten zijn. In de bibliotheek in MetaForum is plek voor honderdtwintig studenten. De studieplekken kunnen gereserveerd worden via BookMySpace. “Alleen studenten en medewerkers van de TU/e mogen momenteel komen”, zegt Geraldine.

Ook zijn er studiecellen beschikbaar: acht grote (voor maximaal twee personen) en acht kleine (voor één persoon). Die kunnen via Outlook gereserveerd worden.

Johanna Höffken, universitair docent bij Industrial Engineering and Innovation Sciences en de innovation Space, zal deze week drie dagen op de campus zijn, onder meer omdat gisteren haar nieuwe leerlijn voor USE-vakken van start is gegaan. “Ik ben heel blij om weer op de campus te zijn, en de studenten ook. Online onderwijs is oké, maar het échte werk gebeurt toch op de campus. Vooral bij challenged based learning is het belangrijk om hier samen te zijn.”

De docent vindt dat de universiteit er echt werk van heeft gemaakt om het proces goed te begeleiden. Een minpuntje dat nog opgelost moet worden, is het feit dat studenten soms maar voor een uur college naar de TU/e moeten komen. “Maar ze willen niet klagen en zijn dankbaar dat ze hier weer mogen zijn. Dat vind ik supermooi”, zegt ze enthousiast. “

“Het is misschien een beetje kitsch, maar toen ik de campus opliep en iemand in de verte op de piano in MetaForum hoorde spelen, voelde dat weer zó goed. Ik ben happy!”

Lees verder onder de foto's.

Aan een grote tafel in het Auditorium zitten Yingchao Du en Jinfan Xu rustig te werken achter hun laptops. De masterstudenten Data Science zijn bezig met hun masterthesis. Ze hoeven dus niet meer op de campus te zijn voor colleges, maar zijn heel blij dat ze weer op de campus kunnen studeren. “Hier studeren is veel efficiënter voor ons dan thuis werken. We voelen ons veilig hier, de bewegwijzering en borden helpen enorm om afstand te houden.”

Video | Niels Dusseldorp

Back on campus @TU/e

Video | Niels Dusseldorp

In de Markthal treffen we Niek Durlinger, bachelorstudent Werktuigbouwkunde, aan een picknicktafel. “Ik ben nog even een college aan het kijken voordat ik zo een meeting heb hier. Het is mijn allereerste keer op de campus: ik ben net met mijn studie begonnen.”

Dat college thuis kijken ging helaas niet: dan had hij niet meer genoeg reistijd over om vanuit Maastricht op tijd bij de meeting te zijn. Onderweg kijken was ook geen optie, want hij was zijn oortjes vergeten. “Maar dit is een prima oplossing zo.”

Gijs van de Sande, programmamaker bij Studium Generale, is vandaag op de campus om de voorbereidingen te treffen voor de eerste fysieke lezing van het nieuwe seizoen. “Woensdag 2 september staat Mindy Howard in de Blauwe Zaal met ‘Blast off!’ Het wordt een hybride lezing: eentje met het publiek deels offline en deels online.” Om het offline deel goed en volgens de coronaregels te laten verlopen, is Gijs vandaag nog druk doende. Weer op de campus werken, vindt hij wel prettig: “Het is nog rustig, maar het is toch prettig dat als je binnenloopt, je je collega’s gewoon weer even direct wat kunt vragen en in de ogen kunt kijken. ‘Hey, goedemorgen, hoe gaat het?’ Die kleine momentjes doen je goed.”

Salah Hamed, bachelorstudent Automotive, staat met een lichtgeel T-shirt met daarop de tekst 'corona coach' in het Auditorium. “Ik ben hier om te zorgen dat de coronaregels goed worden nageleefd.”

Studenten die een studeerplek hebben geboekt via BookMySpace, kunnen zich bij hem of een van zijn collega’s melden. Daarbij krijgen ze een soort grote placemat die ze op de werkplek kunnen leggen, zodat ze altijd op een schone werkplek kunnen werken. De placemat is gemakkelijk te reinigen en mag de student nadien houden. “Er zijn vandaag nog niet zoveel studenten in het Auditorium, maar ik houd goed het overzicht. Om twee uur word ik afgewisseld door een andere coach, want we werken in shifts. Ik doe dit als een bijbaan naast mijn studie Automotive. Natuurlijk is het fijn zo wat bij te verdienen, maar ik doe het ook voor de veiligheid: mijn oom heeft corona gehad en hij is gelukkig hersteld, maar dat maakt je wel extra bewust van het belang van de maatregelen.”

“Het is echt heel fijn om weer hier te zijn, zeker nu het academisch jaar weer begonnen is”, zegt community manager Erik de Jong met een grote lach op zijn gezicht, ondertussen zwaaiend naar alle bekenden die hij voorbij ziet lopen. “We hebben tijdens de coronatijd veel online kunnen organiseren voor onze gemeenschap, maar er kan weinig op tegen mensen in het echt zien. Ik heb deze ochtend al zoveel mensen gesproken en dingen rond gekregen. Dat was online nooit zo snel gelukt.”

Melanie Hendriks, bachelorstudent Werktuigbouwkunde, treffen we in de bieb, waar ze “een poging doet tot college kijken en werken aan mijn BEP. Ik ga weinig naar colleges toe, ik doe veel aan zelfstudie en kijk naar opgenomen colleges als het nodig is." Dat deed ze in coronatijd bij haar ouders, maar nu ze terug in Eindhoven is, vindt ze het fijn dat MetaForum weer beschikbaar is. "Het is hier nu nog lekker rustig.”

Een studieplek reserveren kan voor twee uur, maar je kunt meerdere blokken achter elkaar boeken via BookMySpace, weet Melanie inmiddels. 

Deel dit artikel