DDW draait door: maar dan virtueel
TU/e in online Dutch Design Week
Het wordt een compleet andere Dutch Design Week dit jaar (van 17 tot en met 25 oktober), want vanwege de verscherpte coronamaatregelen kan deze niet fysiek plaatsvinden, maar enkel online. Dat geldt ook voor alle TU/e-onderdelen, die in een rap tempo omgezet moesten worden in een online aantrekkelijke activiteit. Zo leiden hosts bezoekers door een virtuele tour langs de 45 projecten op een speciaal gebouwd TU/e-platform. “Het wordt écht een persoonlijke online ervaring. Ik hoop dat mensen na afloop zeggen ‘ik wist niet dat dit allemaal kon’.”
Ja, het was een schok toen de gemeente Eindhoven zo’n twee weken voor de start van de Dutch Design Week besloot dat deze toch niet fysiek mocht plaatsvinden vanwege de aangescherpte coronamaatregelen. Ondanks alle moeite die was gedaan om een corona-proof versie van hét design evenement van het jaar - met meer dan 2.600 designers en meer dan 355.000 bezoekers uit binnen- en buitenland - neer te zetten.
“Maar we wisten meteen: we moeten snel schakelen en online gaan”, zegt Lucas Asselbergs, projectleider namens de TU/e voor de DDW. “Er is wél een DDW, maar dan vanachter je computer!” De DDW-organisatie tuigde een soort digitale expositiekamer op voor de exposanten, waar ruimte is voor tien projecten. “Wij hebben meer dan veertig projecten”, zegt projectcoördinator Jeanette Schoumacher.
Dat betekende dat het DDW-team van de TU/e stevig aan de bak moest om de twee grote TU/e-onderdelen van dit evenement om te buigen naar online versies. Het gaat daarbij om de expositie 'Drivers of Change' en de 4TU-expositie 'Design United'. “We wilden de kernwaarden van Drivers of Change overeind houden”, zegt Asselbergs. “Dat betekent live-achtige momenten én contact met de ontwerpers, want dat wordt altijd erg positief gewaardeerd door onze bezoekers”, weet hij van voorgaande edities. Zo worden er vijf avonden ‘stories of change’ gestreamd, waarin TU/e-onderzoekers vertellen waar ze mee bezig zijn. Die gesprekken worden vanuit een promotiezaal op de campus gestreamd.
Nieuw platform
ID-student Martijn Dekker is één van de vijf student-assistenten die dag en nacht bezig zijn in de aanloop naar de DDW. Eerst om projecten binnen te halen voor de TU/e-expo Drivers of Change, maar nu om alles online te krijgen op een compleet nieuw - door henzelf gebouwd - platform.
“We studeren allemaal bij Industrial Design, dus we weten wel hoe we dit soort problemen kunnen oplossen”, zegt Dekker. “Onze grootste vraag was hoe gaan we de offline experience online gooien, hoe bereiken we de mensen? Onze ervaring is dat bezoekers het supergaaf vinden om meer te leren over technologie en om onze onderzoekers ook echt te ontmoeten. Dat moesten we online zien te evenaren. Het wordt écht een persoonlijke online ervaring. Ik hoop dat mensen na afloop zeggen ‘ik wist niet dat dit allemaal kon’.”
Live tours
Het persoonlijke aspect is de leidraad in de online activiteiten die de universiteit biedt tijdens de DDW. Denk aan gepersonaliseerde virtuele tours met hosts - TU/e-studenten die aanvankelijk waren ingehuurd om fysieke tours tijdens de DDW te begeleiden, die met bezoekers door het platform ‘lopen’.
“We kijken nog of we die tours een thema kunnen geven, bijvoorbeeld health of duurzaamheid”, zegt Dekker. De tours zijn individueel of met meer mensen tegelijk te volgen. “Mensen kunnen op voorhand aangeven hoeveel tijd ze eraan willen besteden.” Ook bestaat de mogelijkheid om met de ontwerpers en onderzoekers te praten en vragen te stellen: Meet the designers.
Snoepwinkel
Asselbergs benadrukt het belang van de TU/e-bijdrage aan de DDW. “De week gaat om zoveel meer dan kunstzinnige eindexamenopdrachten. Wij brengen de technologie en toegepaste vorm van ontwerpen voor het voetlicht - oplossingen en toevoegingen voor het leven dat we in de toekomst zullen leiden. Dat maakt ook deel uit van het DNA van de DDW. De DDW is tenslotte ooit begonnen aan de TU/e, als de Dag en later de Week van het Ontwerp.”
De TU/e presenteert tijdens de DDW een snoepwinkel van de meest uiteenlopende smaken
Hij benadrukt hoe trots hij is dat er zoveel TU/e-projecten te zien zijn tijdens de online DDW: “Dat heeft onze gemeenschap toch maar mooi weten neer te zetten, ondanks alle werkdruk die er in de coronatijd bovenop is gekomen. Ondanks alles presenteert de TU/e een snoepwinkel waarin je kunt proeven van de meest uitlopende smaken en toepassingen.”
Want hoewel iedereen natuurlijk het liefst de DDW fysiek bezoekt - wil kijken, voelen en zich laten verwonderen door zomaar ergens binnen te lopen -, er zijn ook voordelen: je hoeft nergens in de rij te staan. “We zouden zomaar eens ook andere doelgroepen kunnen aanspreken door ons online venster zo vol open te zetten”, besluit Asselbergs.
ddwtue.nl
Drivers of change: the online experience
Drivers of Change heeft vier hoofdthema’s, uitgewerkt in 45 projecten. In het uitklapmenu vind je per thema een project.
Health & Vitality | Bellen vanuit de baarmoeder
ID-studenten Rooske van Loon en Marlou Monincx presenteren de Womb Phone, waarmee ouders en hun te vroeg geboren baby in een kunstmatige baarmoeder toch kunnen communiceren en zich zo kunnen hechten aan elkaar. Een toekomstperspectief, want de kunstmatige baarmoeder is nog in ontwikkeling.
Omdat aanrakingen niet mogelijk zijn in de kunstmatige baarmoeder, worden geluiden gebruikt om de hechting tussen kind en ouders te verbeteren.
De Womb Phone bestaat uit een zuignap en luidspreker die op de kunstmatige baarmoeder bevestigd kan worden. Via de Womb Phone-app kunnen ouders hun kind op afstand bellen, informatie bekijken, muziek of opnames afspelen, real-time geluiden horen vanuit de kunstmatige baarmoeder en praten om hun baby te troosten. De te vroeg geboren baby zal deze geluiden kunnen horen via de Womb Phone in het ziekenhuis.
New Environments | Oude gebouwen in nieuw jasje
De (her)ontwerpen voor verschillende gebouwen op onze campus komen hier onder meer aan bod; denk aan de uitbreiding en facelift voor het Studentensportcentrum, het ombouwen van Laplace tot een campusbreed onderwijsgebouw (zie onderstaande artist’s impressions), en het circulair slopen van het Paviljoen, het eerste gebouw dat op onze campus werd neergezet.
Smart Tools | Nooit meer voordringers aan de bar
FairQ van ID-student Paul Roelen is een bar die de volgorde van de wachtrij voor de bar visualiseert, zowel voor de gasten als voor het barpersoneel. Zo kan er nooit meer voorgedrongen worden, wat de sfeer ten goede komt.
De visualisatie zorgt ervoor dat mensen bereid zijn langer te wachten als ze die tijd zien als een positieve en amusante ervaring. Bovendien kunnen ze hierdoor inschatten hoelang ze moeten wachten.
Sustainable Future | Zeewierschoenen om te eten
Een verkenning van de toepassingen van zeewier als biomateriaal in plaats van textiel- en leergerelateerde producten. Dat is Seaweed Matters van ID-studente Jing-cai Liu. Ze brengt schoenen en tassen, gemaakt van zeewier, als speculatief design voor een natuurlijkere toekomst voor Nederland. Ondersteund met een online platform dat een toekomstig bedrijf vertegenwoordigd - verschillende kleuren en soorten zeewier voor je schoenen zijn hier voor het uitkiezen.
Design United
De geplande expo van afstudeerwerk van industrieel ontwerpers aan de vier TU’s in de Effenaar wordt vervangen door online uitgezonden talkshows (van maandag tot en met vrijdag). Ontwerpers laten hier hun prototypes zien en gaan met het publiek en moderator Isolde Hallensleben in discussie.
Op ddwtue.nl is een online magazine te vinden met alle veertig projecten van Design United.
Ik wil spannende dingen ontwerpen
Eén van de ontwerpen die gepresenteerd worden vanuit de Eindhovense ID-opleiding is een jumpsuit die met ledjes de drager beschermt tegen invloeden van buitenaf. “Je kunt het gebruiken om mensen erop te attenderen dat ze niet genoeg afstand houden in covid-tijd, maar eigenlijk heb ik ‘m bedacht ten tijde van de #metoo-discussie”, zegt ontwerper Stijn Ossevoort.
“Ik wilde een kledingstuk ontwerpen waarbij je je kwetsbaarheid kunt tonen, maar waarbij die kwetsbaarheid tegelijkertijd wordt beschermd door een wolk van ledjes die als vuurvliegjes oplichten als de drager zich niet op zijn gemak voelt”, legt Ossevoort, docent Design Management bij Industrial Design, uit. Verschillende sensoren meten bijvoorbeeld de afstand tussen personen en de drager of de hartslag van de drager om stress te meten.
Het kledingstuk zit vól met ledjes, bedrading, printplaatjes en sensoren. “Maar het mooie is dat je niets ziet van de elektronica; alles is perfect weggewerkt, je ziet alleen de bewegende verlichting om de persoon heen.”
Techniek uitdagen
“Wat ik maak, is een illustratie van een filosofie: kan een product tussen de mens en zijn omgeving staan om hem te beschermen, als een soort mediator? Daarbij daagt het ontwerp de techniek uit, want ik wil spannende dingen ontwerpen. Ik heb alles zelf ontwikkeld, ben nu nog dunne rvs-draden aan het solderen, daar monteer ik de ledjes op, op dertig centimeter van het lichaam. Eigenlijk is een ontwerp nooit af.”
Discussie